Ova hrana oporavlja, greje i dezinfikuje, hidrira i pomaže kod prehlade

Da biste se hranili zdravo ne morate da pratite jasno utvrđen meni kojeg morate da se pridržavate svakodnevno. Dovoljno je da jedete umereno i imate tri obroka dnevno, a da se bar jedan od ta tri sastoji od kuvanog jela, koje je dobro za creva i probavu

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: AS Foodstudio/shutterstock
Foto: AS Foodstudio/shutterstock

Zapravo je dovoljno da jedan obrok dnevno obogatite domaćom supom i promena će već biti osetna. Pileća supa oporavlja organizam, hrani i hidrira u isto vreme, detoksikuje, greje, jača organizam i imunitet.

Ovo jelo veoma se lako i priprema tako da ne oklevajte da obogatite dnevni meni upravo ovom hranom.

Svima nam je iz detinjstva poznato, kad se razbolimo, mama odmah stavlja lonac na šporet i kreće sa pripremom domaće pileće supe. Iako možda ne znamo naučne razloge, nekako se i nama ustali taj običaj, koji kasnije prenosimo i na svoju decu.

Čišćenje tela

Za ozdravljenje, ali i održavanje dobrog zdravlja, jedan od glavnih lekova je ono poznato doktorsko – "dosta tečnosti". Telo koje napadaju različiti alergeni i virusi bori se sa njima, a da bi uspelo da iz borbe izađe kao pobednik, potrebno je da se "ispira". Pileća supa je jedan od najbolji načina da se telo "opere" od virusa, jer ubrzava izbacivanje loših supastanci iz organizma.

Dezinfekcija

Pileća supa sadrži dosta soli, zbog začina koji se dodaju, pa kada prolazi kroz grlo, ima sličan efekat kao da isprate ždrelo toplim slanim rastvorom. Drugim rečima, bakterije iz grla, usne šupljine i krajnika se uništavaju.

Čišćenje sinusa

Slično kao druge tople tečnosti, poput čaja, isparavanje tople supe dok je jedemo pomaže da se sinusi očiste, a samim tim umire iritantni simptomi prehlade i gripa.

Jačanje organizma

Kada je telo izmoreno i bez energije, kao što je to slučaj kod prehlada i virusa, ništa mu neće prijati više od proteina iz piletine i sjajnih, neophodnih nutrijenata iz povrća koje se uobičajeno dodaje supi.

Topla supica greje iznutra

U slučaju groznice, pileća supa će vas lepo zagrejati iznutra i okrepiti vaše telo, pa će se neprijatan simptom ublažiti.

Studije su pokazale da pileća supa godi telu i na mnogo dubljem nivou. Naime, pokazalo se da pileća supa sprečava proizvodnju neutrofila, belih krvnih ćelija koje praktično jedu bakterije i tako izazivaju upale i pojačanu proizvodnju sluzi. Naučnici kažu i da pileća supa pomaže u slučajevima astme, emfizema (oboljenja pluća), čak i kod različitih otoka.

Najbolji efekat ima pileća supa pripremljena sa dodatkom crnog luka, celera i šargerepe. Piletina obezbeđuje cistein, aminokiselinu koja izbacuje sluz iz pluća, šargarepa i celer obezbeđuju beta karoten i vitamin C, koji podižu imunitet i pomažu da se telo izbori sa infekcijom, a moćni crni luk pruža organizmu dovoljno antioksidanata da može da se izbori sa zapaljenjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 26 idi na stranu