Zdravlje

Četvrtak, 30.11.2023.

11:17

Doktorka razrešila večitu dilemu: Da li je post zdrav? VIDEO

Veliki božićni post počeo je 28. novembra, a mnogo vernika pribegava čitavom postu koji traje do božićnog jutra. Međutim, od pamtiveka se provlači pitanje da li je zaista zdravo postiti, a i mišljenja lekara se razlikuju.

Izvor: B92, prva.rs

Doktorka razrešila večitu dilemu: Da li je post zdrav? VIDEO
Foto: Shutterstock/New Africa

Profesor doktor Vesna Dimitrijević Srećković, endokrinolog, rekla je u današnjoj emisiji "Jutro" televizije Prva da smatra da je post zdrav, jer ima brojne komponente vegeterijanske i mediteranske ishrane.

"Post je deo naše tradicije. Osim što je duhovno i telesno čišćenje, u postu se konzumira obilje voća, povrća, žitarica, maslinovo ulje, morske ribe, zbog čega je zdrav za održavanje telesne težine i samog zdravlja. Ako nemamo stomačnu gojaznost, čemu post svakako doprinosi, onda možemo sprečiti mnoge bolesti poput predijabetesa, dijabetesa, povišen krvni pritisak, povišeni nivoi masnoće u krvi, bolest jetre, neplodnost i druge", priča doktorka Dimitrijević Srećković i osvrće se na uticaj posta na karcinom.

"Poslednju deceniju se bavim prevencijom karcinoma kod gojaznih ljudi, jer se pokazala velika udruženost. Post može da deluje povoljno upravo preko mehanizma dijetnih vlakana, kojih ima u obilju voća, povrća i žitarica koje unosimo, jer preko njih mi u stvari nemamo potpunu koristljivost šećera i masnoće već sitost i time smanjujemo obim struka. Takođe se smanjuje i nivo jednog hormona koji je odgovoran za rak i koji pokreće kancerogenezu, a to je insulin. Što deblji čovek – to više insulina", rekla je doktorka, a opširnije o ovoj temi pogledajte u video-prilogu koji sledi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: