Namirnica koja smanjuje nivo lošeg holesterola, utiče i na krvne sudove

Britanska zdravstvena organizacija proglasila je soju najboljom namirnicom za krvne sudove.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 30.12.2022.

15:00

Namirnica koja smanjuje nivo lošeg holesterola, utiče i na krvne sudove
Foto:Shutterstock/Kaew LIVER

Holesterol je potreban našem organizmu u određenim količinama. Ima bitnu ulogu u procesu varenja, proizvodnji hormona i vitamina D. Ovaj element se, uglavnom, nalazi u hrani životinjskog porekla, ali i u našim ćelijama.

Međutim, ukoliko premašuje dozvoljene vrednosti, može da bude izuzetno opasan po naše zdravlje. Višak holesterola ima tendenciju da se zalepi za unutrašnje zidove krvnih sudova, što prouzrokuje bolesti poput povišenog krvnog pritiska, ateroskloroze, srčanog obolenja, obolenja bubrega itd.

Holesterol se stvara u jetri, a njegova koncentracija u krvi najviše je povezana sa načinom ishrane. Povišene vrednosti LDL holesterola najvećim delom su uzrokovane nepravilnom ishranom i stresom.

Jedna namirnica pokazala se posebno značajnom kada je snižavanje lošeg holesterola u pitanju. To je soja. Najnovije sprovede studije su pokazale da soja može da smanji nivo lošeg holesterola za 3 odsto. Naučni časopis "The Journal of Nutrition" objavio je 2019. rezultate ovog istraživanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: