Napitak protiv alergija, osteroporoze i služi kao antibiotik, ali sa 3 namirnice ne sme da se meša

Većina ljudi kada se pomene kefir, seti se jogurta, međutim mali broj njih zapravo zna da je kefir odlično sredstvo koje se može koristiti za jačanje imuniteta i skidanje kilograma.

Izvor: mogujatosama
Podeli
Foto:Shutterstock/Madeleine Steinbach
Foto:Shutterstock/Madeleine Steinbach

Kefir predstavlja mlečni proizvod koji se dobija fermentacijom mlečnog šećera. U kefiru se za razliku od jogurta, javljaju kefirne gljive. Kefirne gljive predstavljaju male kefirne gljive koje svojim izgledom imaju sličnosti sa karfiolom. Ove gljive su još poznate i pod nazivom "tibetanske gljive". Kefir vodi poreklo iz Jugoistočne Azije i Istočne Evrope.

Kefir za zdravlje

Kefir se može korisiti u razne svrhe. Ova namirnica može se koristiti kao antibiotik, za astmu i alergije, u borbi sa osteoprorzom, preporučuje se da ga koriste osobe koje su netolerantne na laktozu.

Kefir kao antibiotik

Kefir ima antibiotska svojstva i ima sposobnost da se bori protiv infekcija, a takođe može da umanji razvoj štetnih bakterija kao što su Ešerihija koli, Salmonela i druge. On je bogat mlečnom kulturom Lactobacillus kefiri koja u mnogome pomaže u borbi protiv mikroorganizama.

Kefir protiv astme i alergije

Najčešći uzrok nastajanja alergija, koje se skrivaju i koje se slabo mogu detektovati, oslabljen imuni sistem. Imuni sistem možete ojačati ako konzumirate kefir.

Kefir protiv osteroporoze

Kefir je bogat kalcijumom i stoga je dobar za regeneraciju i očuvanje zdravlja kostiju i naročito pojave osteroporoze, a takođe se može reći da je kefir dobar i za sprečavanje nastanka određenih tumora u telu.
Kefir za mršavljenje

Kefir se takođe vrlo dobro pokazao i kod mršavljenja i dijeta. Verovatno ste nekada čuli za kefir dijetu. Postoji nekoliko varijanti kefir dijete kao što su mono- kefir dijeta ivoćna kefir dijeta.

Kod mono- kefir dijete, kefir je jedina namirnica koju ćete piti u toku dijete. Pije se oko 1,5 litara ovog napitka u periodu od 3 dana. Potrebno je da vodite računa o tome da imate redovne obroke i da Vam obroci budu u jednakim intervalima jedan od drugog. Ipak koliko god da je ova namirnica zdrava, nije preporučljivo da konstantno jedete samo jednu namirnicu, stoga je ova dijeta kratkoročna. Uz pomoć ove dijete možete izgubiti nekoliko kilograma za kraći vremenski period.

Voćna kefir dijeta, predstavlja drugu vrstu dijete koja je malo složenija od mono-kefir dijete, jer se pored kefira može koristiti razno voće. Ova varijanta smatra se malo boljom jer tokom nje možete uneti više hranljivih materija. Najpreporučljivije je kombinovati je sa jabukama. Odnos ove dve namirnice je 1:1 što znači da na 1 litar kefira morate pojesti 1 kilogram jabuka u toku jednog dana.

Još jedna bitna napomena za one koji žele da smršaju kefir dijetom. Zabranjeno je da kombinujete kefir sa grejpfrutom, bananama ili krastavcem, jer jednostavno nisu dobri za zdravlje kada se koriste u kombinaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 26 idi na stranu