Nedostatak magnezijuma u organizmu se ispoljava sa 4 simptoma

Magnezijum je mineral koji je izuzetno važan biološki element u našem telu. Neophodno je održavati ukupnu fiziološku i metaboličku ravnotežu jer učestvuje u obezbeđivanju preko potrebne energije našim ćelijama.

Izvor: Dnevno.hr
Podeli
Foto:Shutterstock/Craevschii Family
Foto:Shutterstock/Craevschii Family

Neophodan je za aktivnost i ravnotežu nervnog sistema.

Deluje opuštajuće i umirujuće i smanjuje razdražljivost nerava i mišića. Smanjuje lučenje adrenalina i efikasan je u ublažavanju grčeva i napetosti, na primer kod glavobolje i nervoze, sindroma iritabilnog creva, tahikardije i bolova u stomaku.

Učestvuje u zgrušavanju krvi i metabolizmu glavnih makronutrijenata i omogućava proizvodnju energije. Pomaže u održavanju uravnoteženog pH u krvi, reguliše srčani ritam i ima vazodilatacijski efekat.

Izuzetno je važan za zdravlje kostiju jer stabilizuje i restrukturira formiranje i rast kostiju.

Oko 60 odsto magnezijuma nalazi se u kostima, ostatak u mekim tkivima, a samo jedan odsto je u krvi.

Nedostatak magnezijuma je čest. Kako ćete prepoznati da imate ovaj problem?

Ovo su 4 najvažnija simptoma

Zdrav čovek mora uvek da se oseća dobro, ne samo fizički već i psihički. Ako vam nedostaje magnezijuma, to će uticati i na vašu psihu pa možete doživeti stres, anksioznost i depresiju.

Jedna od najopasnijih posledica nedostatka magnezijuma je kalcifikacija arterija. Nizak nivo magnezijuma dovodi do ovog stanja i izaziva koronarne probleme, uključujući srčane bolesti.

Srčani udar je znatno češći kod osoba koje pate od hroničnog nedostatka magnezijuma.

Grčevi u mišićima nastaju kada se mišić nekontrolisano steže, što je često posledica nedostatka magnezijuma. Naime, što manje magnezijuma telo dobija, mišićnom tkivu je potrebno više kiseonika za bilo koju vrstu fizičke aktivnosti.

Problemi s kostima su još jedan simptom.

Da bismo podstakli apsorpciju kalcijuma koji unosimo ishranom, našem organizmu je neophodan vitamin D, a on može da se "aktivira" i obavlja svoju funkciju samo ako ima dovoljno magnezijuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu