Hrana koja može da bude otrov za srce i mozak

Nije novost da je suviše soli loše po zdravlje, ali novo istraživanje pokazalo je da je ishrana koja sadrži vrlo mnogo soli može da ima i poneki neočekivani štetan efekat po zdravlje, ne računajući probleme sa srcem i povišen krvni pritisak.

Izvor: hayat.ba
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U studiji objavljenoj u stručnom časopisu Nature Neuroscience navodi se da su miševi na “superslanoj” ishrani pokazali znakove značajnog opadanja mentalnih uopšte, i naročito kognitivnih sposobnosti, zbog toga što im je mozak slabije prokrvljen.

Nakon određenog perioda tokom kojeg im je davana jako slana hrana, miševi su izgubili većinu svojih naučenih veština, koje su zahtevale rešavanje određenih problema.

Čak su prestali da reaguju na uobičajeni način i na dodirivanje brkova.

Ove promene u radu mozga pojavljivale su se čak i u situacijama kada ishrana sa previše soli nije podizala njihov krvni pritisak. To sugeriše da slana hrana na organizam utiče na načine koji nadilaze ove do sada poznate, koji se tiču vaskularnog zdravlja.

  • Mozak je primarna ‘meta’ tih štetnih efekata soli – navodi se u studiji.
  • Primetili su da su miševi hranjeni namirnicama sa visokim sadržajem soli pokazali značajno opadanje cerebralnih funkcija, što je naročito primetno na kognitivnim sposobnostima.
Tokom istraživanja, naučnici su miševima davali između osam i 16 puta više soli nego što je uobičajeno, u količini koja je opisana kao “viša krajnost spektra uobičajenog konzumiranja soli kod ljudi”.

Ovo je dovelo do smanjene cirkulacije u korteksu i hipokampusu, dvema važnim regijama mozga koje su zadužene za pamćenje i učenje.

"Nakon tri meseca takve ishrane, miševi su postali dementni"m izjavio je dr Kostantino Jadekola, sa Kornel univerziteta u Njujorku za ABC News.

Miševi su veoma radoznali, i vole da istražuju nove stvari, ali tokom vremena, zbog ovakve ishrane izgubili su sposobnost da uopšte primećuju nove objekte.

Ovo je prilično čudno, jer kod miševa nije registrovan povišen krvni pritisak, navodi se u studiji.

Naučnici kažu da imaju sasvim dovoljno razloga da veruju da se potpuno isti efekat dešava i kod ljudi.

Sve u svemu, ograničite svoj dnevni unos soli na manje od 2,3 grama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 17 idi na stranu