Sedam saveta da smršate brže

Svetska zdravstvena organizacija je iznela podatak da u svetu trenutno ima dve milijarde i šeststo miliona ljudi sa prekomernom telesnom masom. Dva najvažnija faktora i razloga gojaznosti su način ishrane i sedentarni način života. Zapravo, mi biramo da li ćemo biti gojazni ili nećemo. Danas vam dajemo sedam saveta kako da ubrzate smanjenje mase tela, odnosno kako da smršate brže.

Milan ZarićIzvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

  • Svaki trening bazirajte na kompleksnim vežbama za velike grupe mišića kao što su noge, leđa, stomak. Na prvom mestu sagorećete više kalorija, a pritom ćete raditi i na oblikovanju i jačanju ovih atraktivnih mišićnih grupa.
  • Vežbajte u jutarnjem terminu. Činjenica je da vežbanjem ujutru započinjete sagorevanje masti čak 50% brže nego ako vežbate u poslepodnevnim časovima, što je sam po sebi dovoljan razlog da ustanete ranije.
  • Nikada ne sme biti više od jednog dana pauze između dva treninga, vežbajte svaki drugi dan, jer tako ubrzavate svoj metabolizam i trošite više kalorija čak i u stanju mirovanja. Dane kojima ne trenirate iskoristite za laganu šetnju.
  • Posttrenažni efekat vežbanja je jedan od najvažnijih efekata fizičke aktivnosti na smanjenje mase tela. Ne uzimajte ništa slatko ni bilo kakve proste šećere dva sata nakon treninga - u tom periodu vaše telo i dalje ubrzano sagoreva masti.
  • Dovoljno spavajte i vežbajte odmorni - dva vrlo važna dela treninga mršavljenja. Prvi, jer u toku sna opuštate i regenerišete mišiće, a drugi, zato što morate biti dovoljno odmorni da biste sve zadatke koje trener postavi za vas korektno i sa punom snagom odradili. Samo maksimalno odrađen trening je dobar trening.
  • Ne preskačite kardio-trening. Vežbanje na traci ili nekoj drugoj kardio-spravi direktno sagoreva masne naslage, pritom, kardio-aktivnost ima dokazano pozitivan efekat na prevenciju kardiovaskularnih i metaboličkih bolesti;
  • Ne plašite se treninga sa tegovima. Jedna od glavnih zabluda većine devojaka u fitnes klubovima je bežanje od tegova i strah da će dobiti velike mišiće. Ipak, to nije nimalo lako i niste vi te "sreće", jer je to uz rekreativno vežbanje praktično nemoguće. Rad sa tegovima sagoreva veliku količinu energije, naročito ako aktiviramo velike grupe mišića i radimo što kompleksnije vežbe.
  • Način ishrane je veoma važan. Smernice su jasne - morate izbaciti sve visokokalorične namirnice, kasne obroke, kao i slatkiše. Znajte da od dobro izbalansirane ishrane u velikoj meri zavisi uspešnost programa redukcije telesne mase.

Da biste smršali jedan kilogram nedeljno, potrebno je da imate 9.000 kalorija deficita nedeljno koji možete obezbediti smanjenim kalorijskim unosom i pojačanom kalorijskom potrošnjom na treningu.

Milan Zarić, master profesor sporta i fizičkog vaspitanja

www.licnitrener.com

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.