Zdravlje

Petak, 04.01.2019.

16:00

Sedam saveta da smršate brže

Svetska zdravstvena organizacija je iznela podatak da u svetu trenutno ima dve milijarde i šeststo miliona ljudi sa prekomernom telesnom masom. Dva najvažnija faktora i razloga gojaznosti su način ishrane i sedentarni način života. Zapravo, mi biramo da li ćemo biti gojazni ili nećemo. Danas vam dajemo sedam saveta kako da ubrzate smanjenje mase tela, odnosno kako da smršate brže.

Izvor: Milan Zariæ

Sedam saveta da smršate brže
Foto: Thinkstock

  • Svaki trening bazirajte na kompleksnim vežbama za velike grupe mišića kao što su noge, leđa, stomak. Na prvom mestu sagorećete više kalorija, a pritom ćete raditi i na oblikovanju i jačanju ovih atraktivnih mišićnih grupa.


  • Vežbajte u jutarnjem terminu. Činjenica je da vežbanjem ujutru započinjete sagorevanje masti čak 50% brže nego ako vežbate u poslepodnevnim časovima, što je sam po sebi dovoljan razlog da ustanete ranije.


  • Nikada ne sme biti više od jednog dana pauze između dva treninga, vežbajte svaki drugi dan, jer tako ubrzavate svoj metabolizam i trošite više kalorija čak i u stanju mirovanja. Dane kojima ne trenirate iskoristite za laganu šetnju.


  • Posttrenažni efekat vežbanja je jedan od najvažnijih efekata fizičke aktivnosti na smanjenje mase tela. Ne uzimajte ništa slatko ni bilo kakve proste šećere dva sata nakon treninga - u tom periodu vaše telo i dalje ubrzano sagoreva masti.


  • Dovoljno spavajte i vežbajte odmorni - dva vrlo važna dela treninga mršavljenja. Prvi, jer u toku sna opuštate i regenerišete mišiće, a drugi, zato što morate biti dovoljno odmorni da biste sve zadatke koje trener postavi za vas korektno i sa punom snagom odradili. Samo maksimalno odrađen trening je dobar trening.


  • Ne preskačite kardio-trening. Vežbanje na traci ili nekoj drugoj kardio-spravi direktno sagoreva masne naslage, pritom, kardio-aktivnost ima dokazano pozitivan efekat na prevenciju kardiovaskularnih i metaboličkih bolesti;


  • Ne plašite se treninga sa tegovima. Jedna od glavnih zabluda većine devojaka u fitnes klubovima je bežanje od tegova i strah da će dobiti velike mišiće. Ipak, to nije nimalo lako i niste vi te "sreće", jer je to uz rekreativno vežbanje praktično nemoguće. Rad sa tegovima sagoreva veliku količinu energije, naročito ako aktiviramo velike grupe mišića i radimo što kompleksnije vežbe.


  • Način ishrane je veoma važan. Smernice su jasne - morate izbaciti sve visokokalorične namirnice, kasne obroke, kao i slatkiše. Znajte da od dobro izbalansirane ishrane u velikoj meri zavisi uspešnost programa redukcije telesne mase.


Da biste smršali jedan kilogram nedeljno, potrebno je da imate 9.000 kalorija deficita nedeljno koji možete obezbediti smanjenim kalorijskim unosom i pojačanom kalorijskom potrošnjom na treningu.

Milan Zarić, master profesor sporta i fizičkog vaspitanja

www.licnitrener.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: