Proglašena epidemija morbila u komšiluku: Najveći problem zadaju nevakcinisana deca

Ministarstvo zdravlja Rumunije proglasilo je u utorak epidemiju morbila širom zemlje, nakon što je registrovalo skoro 2.000 novih slučajeva u 29 od 41 okruga.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/fotohay
Foto: Shutterstock/fotohay

Ovo će pomoći da se povećaju stope vakcinacije među ugroženom decom, istakli su zvaničnici.

Ministarstvo je identifikovalo decu uzrasta od 9 do 11 meseci, kao i one koji nisu završili raspored vakcinacije, kao glavne mete svoje akcije imunizacije, uz obećanje da će sprovesti kampanju podizanja svesti javnosti kako bi se rešila situacija.

U saopštenju se izražava žaljenje zbog pada stope vakcinacije u Rumuniji tokom protekle decenije, gde se navodi da je 78% dece koja ispunjavaju uslove primilo jednu vakcinu protiv morbila, dok je samo 62% imalo dve doze vakcine.

Ministar zdravlja Aleksandru Rafila rekao je medijima da se pokrivenost od 95 odsto smatra dovoljnom da se rizik od izbijanja epidemije drži pod kontrolom. Vakcinacija protiv malih boginja uključena je u nacionalni raspored imunizacije dece, rekao je on, pri čemu se prva vakcina obično daje jednogodišnjacima. Tokom proglašene epidemije, i mlađa deca se mogu vakcinisati, jer ih to štiti od infekcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 17 idi na stranu