Zdravlje

Petak, 17.11.2023.

14:53

Samo pet odsto dece u Srbiji vakcinisano protiv HPV infekcije

Srbija je neslavan rekorder u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice, od te bolesti godišnje gotovo 1.500 žena oboli, a više od 700 izgubi život, izjavila je Gorica Đokić, predsednica Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika "Progovori".

Izvor: B92, Tanjug

Samo pet odsto dece u Srbiji vakcinisano protiv HPV infekcije
Foto: chaythawin/Shutterstock

Ona je za Tanjug, povodom Svetskog dana eliminacije raka grlića materice, koji se danas obeležava, objasnila da je glavni uzročnik raka grlića materice humani papiloma virus (HPV) i ukazala da protiv tog oboljenja postoji dvojaki način prevencije – imunizacija i redovni ginekološki pregledi.

"Srbija je od juna 2022. godine obezbedila vakcinu protiv humanog papiloma virusa / HPV o trošku RFZO i započela proces HPV imunizacije školske dece. U tom periodu, vakcinisano je više od 30.000 dečaka i devojčica uzrasta od 9 do 19 godina", rekla je Đokićeva.

Ukazala je da je u Srbiji vakcinisano samo pet odsto devojčica i dečaka koji su po starosti kandidati za vakcinu protiv humanog papiloma virusa, što predstavlja veoma nizak obuhvat, posebno za zemlju u kojoj prosečno dve žene svakoga dana izgube život zbog karcinoma grlića materice.

Dr Jelena Janković, pomoćnica ministra zdravlja, kaže da je ta institucija partner u svim aktivnostima, pre svega jer je Ministarstvo zdravlja potpisalo sporazum sa Udruženjem pacijenata za borbu protiv raka jajnika i grlića materice "Progovori“ o eliminaciji HPV infekcije u Srbiji.

"Zadovoljni smo obuhvatom imunizacije, ali on mora da bude mnogo veći. U narednom periodu radićemo na podizanju svesti među roditeljima, ali i čitave populacije o značaju prevencije. Vakcinacija protiv HP virusa je jedino oboljenje koje se može prevenirati vakcinom. Radićemo i na edukaciji lekara kako bi i oni zajedno sa nama učestvovali u promociji i prevenciji od HPV i mislim da će rezultati biti vidljiv kroz godinu dana. Ono što nam je, takođe, plan da uspostavimo i određeni registar koji će pratiti broj vakcinisane dece, tako da je i to jedan izazov za Ministarstvo zdravlja“, rekla je Jankovićeva, saopštilo je udruženje „Progovori“.

Povodom Svetskog dana eliminacije raka grlića materice, Udruženje za borbu protiv raka grlića materice i jajnika „Progovori“, dodelilo je 20 plaketa institucijama koje su najviše doprinele podizanju svesti o ovoj bolesti, kao i obuhvatu imunizacije protiv HPV u Srbiji.

Međutim, od 158 domova zdravlja, koliko ih ima u Srbiji, samo sedam domova zdravlja (Čačak, Kraljevo, Niš, Šabac, Novi Sad, Novi Beograd
i Čukarica) dobilo je svojevrsnu potvrdu uspešnog rada, prilikom koga su upoznavali javnost o opasnostima od HPV, benefitima vakcinacije i osnaživali proces imunizacije dece školskog uzrasta.

Srbija je od juna 2022. godine, obezbedila vakcinu protiv HPV o trošku RFZO i započela proces HPV imunizacije školske dece. U tom periodu dato je skoro 60.000 doza vakcina i zaštićeno nešto više od 30.000 dečaka i devojčica uzrasta od 9 do 19 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: