Zdravlje

Sreda, 15.11.2023.

20:20

Malo poznat simptom raka grlića materice: Ne ignorišite

Medicinska sestra sa više od 20 godina iskustva otkrila je da postoji veza između raka grlića materice i učestalosti mokrenja. Džejn Klark savetuje ženama da paze na "česte i iznenadne nagone za mokrenjem koje je teško kontrolisati", jer to može biti simptom raka.

Izvor: index.hr

Malo poznat simptom raka grlića materice: Ne ignorišite
Foto: Shutterstock/Pixel-Shot

Na primer, "zabrinjavajuće je ako treba da urinirate mnogo puta tokom dana i noći, ali i ako vam 'pobegnete'", rekla je ona.

Rak grlića materice se razvija na grliću materice i možda neće izazvati nikakve simptome, ili oni možda nisu očigledni. Glavni uzrok bolesti je HPV, ili humani papiloma virus.

HPV je veoma čest i obično prolazi sam od sebe bez ikakvih problema. Međutim, ponekad izaziva promene u ćelijama grlića materice koje se mogu razviti u rak grlića materice. U proseku, to se dešava sporo, obično između pet i 20 godina.

"Mali krvni sudovi u sluzokoži mokraćne bešike mogu da oslabe i krvare zbog raka, tako da možete primetiti da vaš urin poprima blagu ružičastu nijansu. Promene u funkciji bešike mogu se desiti i nakon radikalne histerektomije", dodao je Klark.

Ako se postavi dijagnoza raka grlića materice, sledi lečenje. Nakon toga, postoje brojne strategije koje mogu poboljšati urinarnu inkontinenciju, uobičajenu nuspojavu radioterapije, kao što je ishrana bogata vlaknima, zadržavanje hidratacije i izbegavanje alkohola. Džejn takođe preporučuje redovne vežbe za karlično dno.

"Zapamtite, ako imate poteškoća sa mokrenjem ili sumnjate da imate urinarnu infekciju, odmah potražite medicinsku pomoć", savetovala je ona na kraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: