Malo poznat simptom raka grlića materice: Ne ignorišite

Medicinska sestra sa više od 20 godina iskustva otkrila je da postoji veza između raka grlića materice i učestalosti mokrenja. Džejn Klark savetuje ženama da paze na "česte i iznenadne nagone za mokrenjem koje je teško kontrolisati", jer to može biti simptom raka.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Shutterstock/Pixel-Shot
Foto: Shutterstock/Pixel-Shot

Na primer, "zabrinjavajuće je ako treba da urinirate mnogo puta tokom dana i noći, ali i ako vam 'pobegnete'", rekla je ona.

Rak grlića materice se razvija na grliću materice i možda neće izazvati nikakve simptome, ili oni možda nisu očigledni. Glavni uzrok bolesti je HPV, ili humani papiloma virus.

HPV je veoma čest i obično prolazi sam od sebe bez ikakvih problema. Međutim, ponekad izaziva promene u ćelijama grlića materice koje se mogu razviti u rak grlića materice. U proseku, to se dešava sporo, obično između pet i 20 godina.

"Mali krvni sudovi u sluzokoži mokraćne bešike mogu da oslabe i krvare zbog raka, tako da možete primetiti da vaš urin poprima blagu ružičastu nijansu. Promene u funkciji bešike mogu se desiti i nakon radikalne histerektomije", dodao je Klark.

Ako se postavi dijagnoza raka grlića materice, sledi lečenje. Nakon toga, postoje brojne strategije koje mogu poboljšati urinarnu inkontinenciju, uobičajenu nuspojavu radioterapije, kao što je ishrana bogata vlaknima, zadržavanje hidratacije i izbegavanje alkohola. Džejn takođe preporučuje redovne vežbe za karlično dno.

"Zapamtite, ako imate poteškoća sa mokrenjem ili sumnjate da imate urinarnu infekciju, odmah potražite medicinsku pomoć", savetovala je ona na kraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu