Zdravlje

Sreda, 27.09.2023.

20:50

Alkoholizam je često neprepoznat: Evo šta morate da znate VIDEO

Svako ima pravo na srećno detinjstvo, makar bi tako trebalo da bude. Ipak, ukoliko odrastate u porodici gde se jedan od roditelja suočava sa alkoholizmom, velika je verovatnoća da će vam detinjstvo biti drugačije, i da ćete možda i više nego občno morati da se trudite da zapamtite lepe trenutke.

Izvor: B92

Alkoholizam je često neprepoznat: Evo šta morate da znate VIDEO
Foto: Shutterstock/Axel Bueckert

Milica Stevanović je podelila svoju priču o odrastanju u porodici gde je otac bio alkoholičar.

"Moj najupečatljiviji i najbolniji momenat se dogodio pre sedme godine, gde se tata toliko napio, da kada je došao u kuću, samo je pao. Tada me je obuzeo strah da će umreti."

Kasnije je shvatila šta je bio okidač za njegovo stanje.

"Bio je tužna i nesrećna duša" kaže Milica i navodi da je kasnije shvatila da neće biti tolerantna prema alkoholičarima.

Dugo je nosila osećaje anksioznosti i stida zbog oca.

Više možete videti u videu ispod.
Prema nekim podacima u Srbiji podjednako piju i žene i muškarci, obrazovani i neobrazovani, bogati i siromašni, ali dok ne počnu problemi, prvenstveno u porodici, mnogi nisu svesni da su razvili zavisnost.

Jedan od simptoma po kojem se može prepoznati da je osoba alkoholičar je to što je toj osobi alkohol stalno u fokusu. Tu su i česte promene ponašanja i raspoloženja.

Kako navodi dr Taatjana Đurić, alkoholizam je jedna od najčešćih bolesti zavisnosti.

"Alkoholizam je često neprepoznat, i kad se prepozna, često je zavisnik u toksikomanskoj fazi lečenja. Bili bismo zadovoljni kada bi dolazili zavisnici u ranim fazama", navodi Đurić.

Motivacija je pitanje okoline i bliskih osoba zavisniku.

Više pogledajte u videu ispod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: