Obratite pažnju: Ovi simptomi kancera se često pogrešno tumače

Neke vrste kancera moguće je vrlo teško uočiti jer u ranim fazama bolesti ili imaju manje simptome, ili ih nemaju uopšte. To onda znatno otežava dijagnozu i lečenje i povećava mogućnost za fatalni ishod.

Izvor: mirror.co.uk
Podeli
Foto:Shutterstock/F8 studio
Foto:Shutterstock/F8 studio

Prema Cancer Research UK, otkrivanje i dijagnostifikovanje određenih vrsta kancera, što je ranije moguće, može da spase život. Portparol dobrotvorne organizacije rekao je:

“Rak koji je dijagnostifikovan u ranoj fazi, kada nije prevelik i nije se proširio, verovatnije je da će se uspešno izlečiti”, prenosi Miror.

Ove tri vrste kancera je posebno teško dijagnostifikovati u ranom stadijumu bolesti.

Rak pankreasa

Pankreas je velika žlezda koja je deo sistema za varenje, a nalazi se iza želuca i ispod jetre. Prema NHS-u, pet znakova bolesti koji se mogu zameniti s drugim stanjem ili problemom uključuju uporan bol u stomaku, bol u leđima, smetnje u varenju, neobjašnjivi gubitak težine i promene u navikama pražnjenja.

Ostali simptomi koji bi mogli da budu očigledniji uključuju žuticu, poteškoće s gutanjem i povraćanje. Pacijenti takođe mogu da pate od simptoma dijabetesa jer bolest pankreasa zaustavlja proizvodnju insulina. Samo oko 10 odsto ljudi s dijagnostifikovanim rakom pankreasa može da se podvrgne operaciji uklanjanja raka, što znatno otežava mogućnost izlečenja od bolesti.

Rak jajnika

Simptomi raka jajnika često postaju vidljivi tek nakon što je bolest evoluirala u uznapredovali stadijum, kada je rak mnogo teže lečiti.

Stoga je rano otkrivanje raka jajnika vrlo važno. Iako bi uvek trebalo da budemo svesni bilo kakvih novih promena u našem telu, NHS poručuje da postoje dva upozoravajuća simptoma koje možete primetiti dok ste u toaletu – zatvor i retka stolica. Takođe se savetuje da posetite lekara ako brzo počnete da osećate sitost ili potpuno izgubite apetit, osećate bol u stomaku, primetite nadutost ili imate potrebu za češćim mokrenjem.

Rak creva

Znakovi bolesti uključuju krvarenje iz kraja debelog creva ili jake promene u vašim normalnim navikama pražnjenja creva, kao što je ređa i češća stolica ili zatvor.

Lekari ponekad mogu da napipaju kvržicu u vašem rektumu ili stomaku, obično s desne strane. Osećaj da morate da se naprežete kako biste obavili nuždu čak i nakon otvaranja creva takođe može da bude znak za uzbunu. Nagli gubitak težine i bolovi u stomaku ili leđima takođe mogu da ukažu ​​na bolest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu