Korona, alergija ili prehlada – kako ih razlikovati?; "Temperatura nikad ne ide s njom" VIDEO

Kijavica, kašalj, zapušen nos i ostali simptomi koji nas sada asociraju na kovid otežava roditeljima da procene o čemu je reč. Kako razlikovati i prepoznati običnu prehladu ili alergiju, objasnila je dečja lekarka Ana Milinković iz Doma zdravlja Savski venac

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

"Sezona alergija i različitih respiratornih infekcija nažalost se poklapaju u ovom periodu godine", rekla je ona dodavši da je sreća da se smiruje situacija s kovidom, kako kod dece, tako i kod odraslih.

Međutim, kako kaže, sada su aktuelni sezonski virusi, tako da zaista nije lako razlučiti da li je reč o alergiji ili o nekoj virusnoj infekciji.

"Deca koja su sklona alergijama, roditelji već znaju da prepoznaju kada kreće sezona i koje su manifestacije. To najčešće budu napadi kijanja, svrab nosa i očiju, grebanje u grlu i kašalj. Ako se prvi put javlja, teže će se razlučiti", rekla je doktorka Milinković.

"Deca koja imaju virusne infekcije, najčešće krenu akutno. Deca se žale i na bolove u mišićima i malaksalost. Može da se poklopi simptom curenja nosa, zapušenosti, kašalj", rekla je i objasnila kako da definitivno znamo da li je u pitanju alergija ili neka virusna infekcija.

"Temperatura nikad ne ide s alergijama, ti bolovi u mišićima, nešto što traje duže – uporan kašalj, malaksalost deteta, glavobolja – to je pre nešto što liči na alergiju", rekla je. On je potom dodala:

"Razlika između kovida i prehlade definitivno može da se razluči samo putem testa – PCR ili antigenskog ili eventualno putem krvne slike."

Savet roditeljima kada dete ima alergiju i kovid

"Neka nemaju nikakvog straha. Deca koja su sa alergijskim rinitisima i moraju da budu na nazalnoj terapiji kortikosteroidima nisu ni u kakvoj opasnosti. Kovid infekcija se i leči kortikosteroidima, inhalatornim i sistemskim, tako da nikakve neželjene efekte nismo imali", rekla je doktorka Milinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 21 idi na stranu