Jedna posledica dugog kovida slična stanju prilikom lečenja raka

Moždana magla koju su neki pacijenti prijavili kao posledicu dugog kovida pokazuje veliku sličnost sa stanjem u medicini poznatim kao "hemomozak", pojmom koji se koristi da bi se opisali problemi s pamćenjem, koncentracijom i nejasnim razmišljanjem kod pacijenata koji se leče od raka, pokazalo je novo istraživanje.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 18.01.2022.

08:14

Jedna posledica dugog kovida slična stanju prilikom lečenja raka
Foto: Profimedia

Navedene smetnje mogu se javiti za vreme i nakon lečenja raka.

Stanje "hemomozga" često se naziva i mentalnom izmaglicom, a reč je o kognitivnim poteškoćama ili disfunkcijama koje se dovode u vezu s lečenjem raka.

Osobe obolele od kovida "često osećaju dugotrajne neurološke simptome, poput smanjene pažnje, koncentracije, brzine obrade informacija i lošijeg pamćenja", što je slično kao u pacijenata s kognitivnim oštećenjima povezanim s lečenjem raka.

Hemomozak je najčešće povezan s lečenjem raka i to najčešće s hemoterapijom, ali i s drugim tretmanima poput zračenja, uzimanja hormonske terapije i operacije. Svi ovi tretmani mogu da uzrokuju kratkoročne ili dugoročne posledice, a katkad se poteškoće mogu javiti i nakon završenog lečenja.

Većina ljudi ove kognitivne poteškoće oseća kratko vreme, dok pojedinci simptome hemomozga mogu osećati duže, što se razlikuje od osobe do osobe.

Takve terapije neretko za posledicu imaju razvoj encefalitisa (upale mozga), objavili su naučnici u izveštaju na onlajn stranici bioRxiv, koja još treba da prođe stručnu recenziju.

U mozgu pacijenata koji su umrli od posledica kovida, naučnici su pronašli dokaze o encefalitisu, ali i o visokim nivoima upalnih proteina, od kojih je jedan – CCL11, povezan s oštećenjem nervnog sistema i kognitivnih funkcija.

Od 63 pacijenta s takozvanim dugim kovidom, kod njih 48 s dugotrajnim kognitivnim simptomima naučnici su otkrili visoke nivoe proteina CCL11, a kod preostalih 15 koji su prošli bez kognitivnih problema nije uočen visok nivo spomenutog upalnog proteina.

Veruju da bi uspešno lečenje kognitivnih oštećenja kod pacijenata koji se leče od raka moglo koristiti i pacijentima obolelim od kovida sa sličnim problemima, ali ističu da bi ih trebalo posebno testirati na dugi kovid.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: