"Pacijenti moraju da nauče da žive sa Kronovom bolešću"

U svetu je od zapaljenskih bolesti creva obolelo oko 10 miliona osoba. Za Srbiju nema tačnih podataka, ali se pretpostavlja da je u našoj zemlji najmanje 10.000 obolelih.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 01.10.2021.

16:23

Foto: Printscreen/TV Prva

U Srbiji je postavljanje dijagnoze često otežano, ponekad se do prave dijagnoze čeka i do 5 godina. Simptomi se ne prepoznaju, što dovodi do toga da se pacijenti leče pogrešno. Kada bolest uznapreduje, nastaju komplikacije koje se rešavaju samo hirurškim intervencijama.

Zato su na ovu temu za TV Prva govorili gastroenterolog doktor Srđan Marković iz KBC Zvezdara i Ljiljan Đaković iz Udruženja za Kronovu bolesti.

"Ove bolesti su hronične i zato ne mogu da se izleče, ali mogu da se dobro zaleče", rekao je Srđan Marković i dodao:

"To je hronična zapaljenska bolest koja može da zahvati bilo koji deo digestivnog trakta - od usta do debelog creva."

Ljiljan Đaković iz Udruženja za Kronovu bolesti kaže kako pacijenti moraju da nauče da žive sa ovom dijagnozom.

"Mora se naučiti živeti sa ovim bolestima, što pacijent bolje poznaje ovu dijagnozu lakše živi sa njom. Posledice mogu da budu gubitak na težini, temperatura, bolovi u stomaku, veliki broj tečnih stolica koje su često i krvave."

Zbog muka kroz koje prolaze ljudi sa Kronovom bolešću, potrebno je da im se prizna određen stepen invalidnosti.

"Udruženje postoji deset godina i saradnjom sa ostalim udruženjima iz Evrope došli smo do zaključka da moramo na sve načine da pomognemo pacijentima. Jedan od načina je priznavanje određenog stepena invalidnosti"

Detaljnije u videu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: