Aktuelno 2

25.03.2024.

8:07

Tri razloga zašto je kafa korisna za nas

Kafa je mnogima omiljeni deo jutarnje rutine - može da nas razbudi, volimo njen ukus i ne možemo zamisliti dan bez nje.

Izvor: rt.rs

Tri razloga zašto je kafa korisna za nas
Shutterstock/ Bukhta Yurii

Podeli:

Teško nam je da se odviknemo od ovog napitka, jer osećamo da toliko dobrog donosi u našu svakodnevnicu, ali da li je za to zaista isključivo zaslužan kofein i opojna aroma zrna? Stručnjaci veruju da ima i nešto drugo.

Većina ne može da zamisli da započne dan bez tople (ili hladne) kafe. Miris i ukus napitka nas "obaveštava" da je dan počeo i da je došlo vreme za rad. Već decenijama je kafa omiljeno piće ljudima iz svih delova sveta, ali da li je kofein, koji poboljšava koncentraciju, jedina dobrobit kafe? Prema različitim stručnjacima, odgovor je: Ne. 

Postoje još tri objašnjenja zašto je ispijanje kafe ritual koji unosi pozitivne promene u naš život:

Trenutak mira

Stručnjaci za meditaciju objašnjavaju da su mnogi trenuci mira i spokoja u korporativnom svetu uglavnom vezani za topao napitak, poput čaja ili kafe, prenosi portal "Inc.com". Savetuju da, kada pripremite svoje piće, zaista izdvojite nekoliko trenutaka samo da uživate u njemu.

Nemojte da je pijete dok istovremeno proveravate mejl, dok obavljate poziv, dok čitate obaveštenja na telefonu... Ako joj se barem na kratko posvetite i ne razmišljate o drugim zadacima u toku dana, neće zbog toga posao biti teži, niste izgubili vreme, niste lenji...

Štaviše, ovakve male pauze u toku dana mogu samo da donesu dobro, jer svom mozgu dopuštate da se "osveži", tako da se lakše možete skoncentrisati na ostatak dana i zadatke koji vas čekaju.

Nove ideje

Osim što može da vas umiri, proces pripremanja i ispijanja šolje kafe može da pomogne kada vam je potrebna inspiracija i poboljšana kreativnost. Jedna kineska studija iz 2018. godine je pokazala da je ispijanje čaja pomoglo ljudima da osmisle interesantna i alternativna rešenja za zadatke koje su im istraživači dali.

Pretpostavili su da je odgovor mogao biti u određenim hemijskim jedinjenjima u čaju (kofein), ali su naučnici zaključili da je najveći udeo imalo opuštanje koje su učesnici osetili kada su pili piće.

Mnogi moderni inovatori(kao što je bio Stiv Džobs) zalažu se da "prazni" trenuci u toku dana, to jest vreme koje je isključivo posvećeno mentalnom odmoru, poboljšavaju kognitivne sposobnosti. Iz toga se rađaju nove ideje, projekti, inspiracije...

S obzirom da nije svako u mogućnosti da ode u šetnju nekoliko puta na dan, posebno oni koji rade u kancelariji, odlazak do kuhinje i pripremanje šolje kafe može da bude savršen "prazan" trenutak.

Vežba saosećanja i povezivanje s drugima

Iako se prethodna dva primera odnose na samostalno uživanje u kafi, ovaj napitak se često konzumira u društvu. sastavni je deo skoro svakog sastanka sa prijateljima ("Hoćemo na kafu?"), a isto tako može da bude vezivna nit u profesionalnim odnosima.

Možda deluje kao mala stvar, ali pripremanje i zajedničko ispijanje kafe sa kolegama može znatno učvrstiti vaš odnos. Kroz ovaj gest se postepeno gradi poverenje, otvara se prilika za razgovor o temama koje nisu isključivo vezane za posao kao bolje upoznavanje kolege. Ovo može unaprediti međusobnu saradnju pa i rezulati zajedničkog rada postaju bolji.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: