Aktuelno 1

21.06.2024.

9:55

Anksioznost, razdražljivost, slabo pamćenje: Kako visoke temperature utiču na naše mentalno zdravlje

Sa toplotnim talasima koji zahvataju veći deo sveta, mnogi od nas osećaju ne samo zdravstvene probleme već i promene u ponašanju.

Izvor: b92.net/24sedam.rs

Anksioznost, razdražljivost, slabo pamćenje: Kako visoke temperature utiču na naše mentalno zdravlje
Shutterstock/Stock-Asso

Podeli:

Visoke temperature značajno utiču na naše zdravlje, posebno na naš mozak. Tokom vrelih dana, mozak se suočava sa raznim izazovima koji mogu negativno uticati na naše mentalno stanje i kognitivne funkcije. Povećanje temperature mozga može dovesti do neravnoteže neurotransmitera, što može uzrokovati razdražljivost, anksioznost i smanjenje koncentracije.

Takođe, ekstremne temperature mogu dovesti do dehidracije i gubitka elektrolita, što dalje može uticati na funkcije mozga kao što su pamćenje i donošenje odluka. Pored toga, visoke temperature mogu izazvati i fizičke simptome kao što su glavobolje, vrtoglavice i umor, što dodatno otežava svakodnevne aktivnosti.

Možda vas zanima

Kako se sačuvati?

Da biste ublažili simptome toplotnog stresa i zaštitili svoje zdravlje tokom vrelih dana, važno je ostati dobro hidriran, boraviti u hladovini ili klimatizovanim prostorima koliko je god moguće, i izbegavati naporne aktivnosti u najtoplijem delu dana. Tuširanje hladnom vodom ili korišćenje mokrih peškira takođe može pomoći da se telo rashladi.

Možda vas zanima

Pravilna priprema i pažnja prema svom telu tokom visokih temperatura ključni su za očuvanje zdravlja mozga i celokupnog organizma.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: