Aktuelno 3

10.06.2024.

12:45

Kombinacija pića koja je katastrofalna, a konzumira je sve veći broj dece VIDEO

Energetska pića u različitim kombinacijama mogu da buda jako opasna naročito tokom vrelih dana.

Izvor: B92.net

Kombinacija pića koja je katastrofalna, a konzumira je sve veći broj dece VIDEO
Stockah/Shutterstock

Podeli:

Energetska pića, kofein, gazirani sokovi, dijeta ili prejedanje, sve to može da se dovede u vezu sa tzv. savršenom olujom koja napravi haos u organizmu.

"Savršena oluja" se dovodi i u vezu sa srčanom zastojem, a opširnije o tome su govorili prof. dr Miljko Ristić, kardiolog i nutricionistkinja Ana Banduka Todorović, koji su bili gosti emisije Jutro.

Šta je najopasnije konzumirati tokom vrelih dana i tropskih noći?

"Naše telo reaguje na razne načine. Tu su neke stvari raščišćene poslednjih godina, promene vremenskih prilika utiču i na kardiovaskularni sistem, ali i na druge organe. Dokazano je da dan ili dva pre nego što dođe do nekih vremenskih prilika, naš organizam reaguje, naročito u starijoj dobi, pa se tako pojavljuje bol u kolenu najčešće", istakao je dr Ristić.

Dokazano je i da je razlog nekih promena i pogoršanja nekih tegoba u vezi sa elektromagnetnim poljima koji su oko planete Zemlje i promenljive prirode su.

"Energetska pića mogu da budu uzrok iznenadne srčane smrti kod sportista", naglasio je Ristić.

Sastojci koji se nalaze u energetskim pićima mogu da dovedu do nekih posledica.

"Većina tih pića sadrži kofein u određenoj dozi, koja je malo iznad preporučene. Ako se ta pića dosta koriste, onda imaju stimulativno dejstvo na nervni sistem, osim toga sadrže i aminokiselinu taurin, koja je esencijalna, ali kada se unosi u većim količinama onda trenutno diže energiju. Ona sadrže i značajnu količinu šećera što je jako loše", rekla je Todorović.

Poražavajući su podaci koliko dece školskog uzrasta konzumiraju energetska pića prema kojima vremenom razviju i zavisnost.

"Mladi često kažu da su toliko navikli na ta pića da ne mogu da zamisle dan bez njih. Deca često ne jedu zdravo, pa krenu da se oslanjaju na energetska pića kako bi "izgurali dan", i to nije samo slučaj sa mladima", ističe ona.

Energetska pića su izuzetno loša za malu decu, za porodilje i za neke osetljive kategorije, kao što su osobe sa dijabetesom.

"Kombinacija alkohola i energetskih pića može da bude katastrofalna. Dolazi do slabljenja aorte, može se desiti čak i njeno pucanje. Najbolji savet je da ne uzimate nikakva energetska pića, trenirajte redovno i vodite računa o ishrani koja je izuzetno važna", dodao je dr Ristić.

Problem nastaje i kada su velike vrućine, potrebno je da ishrana bude laganija i unos tečnosti što više zastupljen. Nikako ne bi trebalo menjati vodu energetskim pićem jer to može dovesti do brojnih drugih komplikacija u organizmu.

Opširnije o ovoj vesti pogledajte u video-prilogu ispod.

Izvor: Prva tv

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Diže se uzbuna, preti nam potpuni kolaps?

Planeta Zemlja je u poslednjih 13 meseci rušila temperaturne rekorde, a svaki mesec beleži temperature za 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskog proseka, rezultat je nove naučne studije o globalnom zagrevanju.

8:40

11.7.2024.

1 d

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: