Aktuelno 8

11.04.2024.

15:29

Na pomolu vakcina protiv narkomanije VIDEO

Sprema se nova vrsta vakcine – protiv narkomanije. Kako ona funkcioniše i da li bi mogla da izleči i zavisnike od duvana ili alkohola?

Izvor: B92

Na pomolu vakcina protiv narkomanije VIDEO
Numstocker/Shutterstock

Podeli:

Naime, na razvoju ove vakcine radi se u Americi i Brazilu. Kako stručnjaci navode, nakon vakcinacije, antitela se proizvode u krvi i ciljano se vezuju za kokain. Stvaraju se formacije koje zbog svoje veličine ne mogu da prođu kroz krvno-moždanu barijeru. Time se sprečava stimulacija mozga, a time i osećanja koja donosi konzumacija kokaina.

Sprečava reakciju mozga koja izaziva želju da ponovo uzme lek.

Ono što se svi pitaju nakon saznanja da se sprema vakcina protiv narkomanije jeste da li će ona delovati samo na one koji su već zavisni od droge ili će se moći uzimati i preventivno, kao i da li će u tom slučaju roditelji tražiti da njihova deca prime i tu vakcinu.

"Sve ovo zvuči obećavajuće", navodi dr Snežana Alčaz, specijalistkinja neuropsihijatrije.

"Ovo su projekti na kojima se radi već decenijama, tako da je ova brazilska vakcina samo jedna od onih koje se razvijaju."

Da li ova vakcina može  da se koristi za prevenciju i sprečavanje zavisnosti od još nekih droga, osim kokaina?

"Radi se na razvoju vakcine protiv nikotina, kokaina, metamfetamina, opijata. Dakle, paralelno se rade te studije, naravno, sa različitim timovima na čelu. One droge koje su najzabrinjavajuće su pokrivene, uključujući nikotin, koji ne menja mnogo ponašanje ljudi, ali ima dosta neželjenih efekata, i on je tu."

Pa ipak, ova vakcina nije dovoljna za potpuno izlečenje.

"Ova vakcina bi bila korisna u tom smislu da bi olakšala programe lečenja, ali naravno da osoba mora da pristane prvo da primi vakcinu. Ove vakcine mogu biti korisne kod predoziranja. Mogu se dati monoklonska antitela na određenu drogu, ukoliko je neko uzeo preveliku količinu, i to može pomoći u spasavanju života", navodi doktorka.

Šta je još istakla doktorka Snežana Alčaz pogledajte u video-prilogu.

Izvor: Prva tv

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: