Zašto Obami nije dozvoljeno da ima iPhone?

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Barak Obama, priznao je da mu nije dozvoljeno da poseduje iPhone usled bezbednosnih briga i objasnio zašto se ponekada može videti kako koristi nezgrapan, ali super bezbedan, BlackBerry.

Tehnopolis

Izvor: Securityweek

Četvrtak, 05.12.2013.

12:46

Default images

„Iz bezbednosnih razloga mi nije dozvoljeno da koristim iPhone“, izjavio je Obama grupi mladih ljudi u Beloj kući prilikom konferencije na kojoj je objašnjavao svoj novi zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Predsednik je takođe dodao da njegove kćerke Saša i Malia provode jako puno vremena na svojim iPhoneovima.

BlackBerry je poznat po svojoj bezbednosnoj enkripciji podataka, i to je jedna od ključnih razloga zašto je posrnula kanadska kompanija i dalje prisutna u Vašingtonu.

Bezbednosne mere na posebno modifikovanom BlackBerry uređaju koji koristi Obama našle su se pod lupom javnosti nakon tvrdnji da su SAD prisluškivale mobilni telefon nemačke kancelarke Angele Merker.

Nekoliko dana nakon stupanja na dužnost, Obama je dobio bitku sa tajnom službom da zadrži svoj BlackBerry uređaj, uprkos strahovima da može biti hakovan i odati njegovu lokaciju.

Predsednik se često žali na preveliko obezbeđenje koje mu onemogućava da komunicira sa normalnim ljudima i spoljnim svetom i da je BlackBerry jedan od načina da dođe do informacija koje nisu prošle kroz ruke njegovih pomoćnika i štampe.

Obamina mejl adresa je takođe striktno ograničena na mali broj dužnosnika i ličnih prijatelja ali nije poznato koji uređaji za enkripciju čuvaju ovaj vid komunikacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: