Svi Windows i Linux uređaji su meta ovog opasnog napada

Istraživači za sajber bezbednost su otkrili ozbiljan problem u UEFI-ju, pod nazivom LogoFAIL, koji može da utiče na svaki Windows i Linux uređaj.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Rawpixel.com / Shutterstock.com
Foto: Rawpixel.com / Shutterstock.com

Korisnici, koji imaju instaliran Windows ili Linux softver, podložni su novoj vrsti firmware napada, prema navodima kompanije za sajber bezbednost Binarly.

Problem utiče na uređaje gotovo svakog proizvođača, a veoma teško ga je detektovati i izbeći.

Istraživači za sajber bezbednost su ovu ranjivost nazvali LogoFAIL, a njena odlika je što se u sistem ubacuje u ranim fazama njegovog podizanja, pre nego što startuje većina bezbednosnih procesa, kao što je Secure Boot i slična zaštita.

Kako javlja ArsTechnica, ranjivost utiče na gotovo sve potrošačke i poslovne računare koji koriste Windows i Linux softver, a napada x64 sisteme kao i ARM CPU sisteme.

LogoFAI specifično koristi logo, kako mu i samo ime kaže, a maliciozni kod zamenjuje logo proizvođača hadvera ili prodavca računara, a umesto njega se prikazuje lažni log koji izgleda identično. Taj logo može da preuzme gotovo kompletnu kontrolu nad memorijom i diskom uređaja – sve do operativnog sistema.

Za sada nema dokaza da je LogoFAIL ranjivost upotrebljena od strane zlonamernih kodera, a kako je infekcija uređaja teška za uočavanje teško ju je i potvrditi.

Brojne kompanije i proizvođači hardvera i računara su već svesni postojanja ove ranjivosti i mnogi od njih su već najavili ispravke i zakrpe za UEFI bezbednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.