Sve više njih zavisno: Društvene mreže i igrice preuzimaju decu

Mnogo dece i mladih je pod pandemijskim uslovima dosadu ubijalo uranjajući u digitalni svet Instagrama, TikToka i drugih društveniih mreža i igrica. Koliko je njih danas zavisno od zurenja u mobilne telefone?

Tehnopolis

Izvor: DPA

Utorak, 27.02.2024.

18:20

Sve više njih zavisno: Društvene mreže i igrice preuzimaju decu
Foto: Shutterstock/Viktollio

Mnogo, pokazuje istraživanje zdravstvenog osiguranja DAK i Univerzitetske klinike Hamburg-Ependorf (UKE). Skoro četvrtina dece uzrasta od 10 do 17 godina, njih 24,5 odsto, koristi društvene medije za dopisivanje i video zapise u rizičnom obimu.

To je u Nemačkoj 1,3 miliona dece, tri puta više nego pretpandemijske 2019. Već je anketa iz 2022. ukazala na značajan skok udela mladih u rizičnoj grupi, na 22,2 odsto.

Koliko dece i mladih je zavisno? Istraživanje ukazuje na broj od 360.000. To je 6,1 odsto, nešto manje od 6,7 odsto iz prethodne godine, ali nadalje skoro dvostruko više nego 2019.

Predsednik upravnog odbora DAK Andreas Štorm priznaje kako je svakodnevni život više nezamisliv bez društvenih mreža, ali upozorava da treba podrobnije istražiti privlačnost i rizike Instagrama ili TikToka, odnosno pojačati kampanju prevencije i pomoći pogođenima.

Za studiju, institut Forsa je anketirao reprezenativnu grupu dece uzrasta 10-17 godina, sa jednim roditeljem, i iz 1.200 porodica.

Anketa 2023. je šesta edicija istovetnog istraživanja. Analizirana je učestalost izlaska dece i mladih na društvene mreže i digitalne igrice. Pod rizičnim obimom upotrebe podrazumeva se često i dugo korišćenje sa povećanim rizikom štetnih posledica po fizičko ili mentalno zdravlje.

Upotreba pri kojom korisnik gubi kontrola nad trajanjem i učestalošću, prioritizovanje nad svakodnevnim aktivnostima i nastavak uprkos negativnim posledicama označavaju "patološku" zavisnost. Posledice uključuju značajne poremećaje porodičnih i društvenih odnosa, uključujući školovanje i rad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: