Stiže moćni čip za AI, s najvećim kapacitetom do sada

Samsung je razvio moćni čipset za veštačku inteligenciju.

Tehnopolis

Izvor: Tanjug

Utorak, 27.02.2024.

13:06

Stiže moćni čip za AI, s najvećim kapacitetom do sada
Foto: TimeStopper69 / Shutterstock.com

Južnokorejski tehnološki gigant Samsung Electronics objavio je da je razvio novi memorijski čip koji ima "najveći kapacitet do sada" za veštačku inteligenciju (AI).

Kompanija tvrdi da njen novi čip HBM3E 12H podiže i performanse i kapacitet za više od 50 odsto u odnosu na standardne čipove, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

"Provajderi usluga veštačke inteligencije u industriji sve više zahtevaju HBM sa većim kapacitetom, a naš novi proizvod HBM3E 12H je dizajniran da odgovori na tu potrebu", rekao je izvršni potpredsednik za planiranje memorijskih proizvoda u kompaniji Samsung Electronics, Jongčeol Bae.

Modeli generativne veštačke inteligencije kao što je ChatGPT, kompanije OpenAI, zahtevaju veliki broj čipova visokih performansi.

Moćni čipovi omogućavaju AI modelima da pamte detalje iz proteklih razgovora i korisničkih preferencija kako bi generisali odgovore koji nalikuju ljudskim odgovorima.

Samsung je saopštio da će masovna prodaja novog čipa HBM3E 12H započeti u prvoj polovini 2024. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: