Šta kad pokvasite telefon: Da li trik sa pirinčem stvarno radi?

Kada vam se telefon pokvari zato što ste ga pokvasili, učinićete bilo šta da ga spasete. Neki saveti koji kruže internetom, međutim, ipak nisu tako dobri kao što se čini na prvi pogled.

Tehnopolis

Izvor: Daily Mail

Sreda, 21.02.2024.

11:35

Šta kad pokvasite telefon: Da li trik sa pirinčem stvarno radi?
Foto: Profimedia

Internet je pun "trikova" koji tvrde da će vam pomoći da osušite telefon uz korišćenje fena ili pirinča, ali iz kompanije Apple kažu da na ovaj način zapravo možete da oštetite svoj uređaj.

Ako se vaš telefon ne uključuje, i vidite upozorenje o detektovanoj tečnosti, Apple kaže da je najbolje da se naoružate strpljenjem.

Šta ne bi trebalo da radite

1. Ne stavljajte telefon u pirinač. Ovo je jedan od "internet saveta" koji mogu da izazovu kontraefekat. Telefon može dodatno da se ošteti jer će pirinač ograničiti protok vazduha.

2. Nemojte da koristite fen za kosu ili neki sličan izvor spoljne toplote. Apple ne objašnjava baš zbog čega ovo ne bi trebalo da radite, ali kompresovani vazduh verovatno samo gura vodu nazad.

3. Ako i dalje vidite upozorenje o tečnosti nakon pola sata ili više, to znači da je voda i dalje oko konektora. Zato ne uključujte telefon da se puni.

4. Ne stavljajte bilo kakav spoljni predmet u ulaz za punjenje, jer na taj način možete da oštetite sitne iglice ili da nešto zaglavite unutra, zbog čega vaš telefon možda neće više da se puni.

Šta bi trebalo da radite

1. Prvo (i logično) jeste da odmaknete telefon od izvora tečnosti, i da ga obrišete suvom krpom ili peškirom.

2. Raskačite sve kablove koji su možda uključeni u vaš iPhone, i istovremeno ih isključite iz utičnice.

3. Ako je telefon potpuno natopljen, može pomoći da ga isključite odmah.

4. Da uklonite vodu iz ulaza za punjenje, Apple predlaže da "nežno protrese telefon dok je otvor okrenut nadole".

5. Nakon što ste sve ovo odradili, ostavite telefon na nekom mestu koje je suvo i ima dobar protok vazduha, i sačekajte. Najbolje da stoji tako bar 24 sata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant se oglasio: Spremamo se za rat

Francuska mornarica se priprema za potencijalne vojne operacije usred sve većeg rizika od oružanog sukoba, rekao je komandant francuske borbene grupe nosača admiral Žak Malar.

14:21

11.4.2024.

1 d

Podeli: