Pokrenuta istraga protiv TikToka: Algoritmi stvaraju zavisnost kod dece?

Evropska komisija pokrenula je istragu protiv Tiktoka zbog navodnog kršenja pravila Evropske unije o zaštiti dece i transparentnosti oglašavanja na toj društvenoj mreži i to na osnovu Zakona o digitalnim uslugama (DSA), navodi se u dokumentu u koji je Rojters imao uvid.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.02.2024.

18:08

Pokrenuta istraga protiv TikToka: Algoritmi stvaraju zavisnost kod dece?
Foto: Shutterstock/Sergei Elagin

Komisija istražuje da li algoritmi Tiktoka stvaraju zavisnost ili takozvani "efekt zečje rupe", odnosno pojavu da aplikacija korisnike preplavljuje sličnim sadržajem ako pokažu interes za određenu temu, preneo je portal Indeks.hr.

Komisija istražuje i pitanja u vezi sa zaštitom privatnosti maloletnika. DSA zahteva da platforme upravljaju raznim rizicima poput zaštite mentalnog stanja i prava dece. Zakonom se takođe zabranjuje korišćenje podataka maloletnika da bi im bile prikazivane ciljane reklame.

Ako se pokaže da je Tiktok zaista prekršio ta pravila, preti mu kazna do šest odsto od godišnjih prihoda, napominje agencija DPA.

"Tiktok je platforma koja dopire do miliona dece i tinejdžera i mora da bude u potpunosti u skladu sa DSA i da ima posebnu ulogu u zaštiti maloletnika na internetu", naveo je evropski komesar Tjeri Breton, a preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, zaštita maloletnika je prioritet za sprovođenje evropskog Zakona o digitalnim uslugama. Evropska unija je prethodno na osnovu DSA pokrenula postupak i protiv društvene mreže Twitter.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: