Pojavio vam se VoLTE na telefonu? Evo šta to znači

Da li se na vašem telefonu pored signala pojavila oznaka VoLTE? Ako je odgovor potvrdan, evo šta to zapravo znači.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/Adam Kovacs
Foto: Shutterstock/Adam Kovacs

Do pre nekoliko godina, često smo imali problem kada želimo da razgovaramo sa nekim mobilnim telefonom putem poziva, i u isto vreme koristimo internet, odnosno mobilne podatke. Uz opciju VoLTE (Voice over long-term evolution), upravo ovo je omogućeno.

Kada vam je uključen VoLTE, to znači da vam radi tehnologija prenosa podataka zasnovana na IP, i u tom slučaju možete da pričate putem poziva, dok istovremeno koristite mobilne podatke.

Pored toga, VoLTE ima još neke prednosti: omogućava kvalitetniji zvuk prilikom razgovora, brže uspostavljanje veze, a podiže i kvalitet video poziva.

Prva VoLTE usluga na svetu pojavila se 2012. godine u Dalasu, u SAD, a iza nje je stajala kompanija Metro PCS. Istovremeno, pojavio se i prvi VoLTE telefon, LG Connect 4G.

Ako imate problema sa korišćenjem mobilnih podataka kada razgovarate, trebalo bi da uključite VoLTE. Ova opcija se uglavnom nalazi u podešavanjima SIM kartice i lako možete da je nađete. Ako niste sigurni, pozovite svog operatera, i oni bi trebalo da vam kažu da li je ta opcija moguća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.