Pogledate u kameru i imate kartu za metro: Moskva uvela inovativno beskontaktno plaćanje

"Moskva je prvi grad na svetu u kojem metro funkcioniše na ovaj način", rekao je zamenik gradonačelnika.

Izvor: vecernji.hr
Podeli
Foto: Urban_Reporter / Shutterstock.com
Foto: Urban_Reporter / Shutterstock.com

Pogledajte u kameru i otvaraju vam se vrata. Putovanje moskovskim metroom sada je jednostavnije nego ikad - barem za one koji su se prijavili za plaćanje karte pomoću prepoznavanja lica.

Pomoću aplikacije MosMetro, korisnici se sada mogu registrovati za ovaj beskontaktni način plaćanja pomoću fotografije lica i bankovne kartice. Više od 25.000 ljudi već je to koristilo prvog dana, objavilo je u glavnom gradu Rusije državno transportno preduzeće. "Premašili smo sva očekivanja", rekao je Maxim Liksutov, zamenik gradonačelnika zadužen za transport.

Kontroverzna tehnologija testirana je od početka godine. "Da bi ušli u metro, putnici ne moraju da imaju karticu ili pametni telefon - samo da pogledaju u kameru na ulazu", objasnio je Liksutov.

Sistem sada radi na više od 240 metro stanica u najvećoj evropskoj metropoli. Očekuje da će način plaćanja, nazvan Face Pay, u sledeće dve do tri godine koristiti 10 do 15 posto putnika. Siguran je i može se koristiti čak i kad nosite maske za lice, uveravaju nadležni. Nezavisna organizacija Roskomsvoboda, s druge strane, upozorila je da su tvrdnje o sigurnosti sistema "prilično sumnjive", te da bi lični podaci mogli da završe i u rukama sigurnosnih službi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.