Održano takmičenje u hakovanju – Windows 10 najviše puta hakovan

U kineskom gradu Čengđu održano je takmičenje u hakovanju.

Tehnopolis

Izvor: B92, PC Press, The Record

Sreda, 20.10.2021.

14:00

Održano takmičenje u hakovanju – Windows 10 najviše puta hakovan
Foto: Profimedia/Jens Büttner/dpa-Zentralbild/ZB

Takmičenje pod nazivom Tianfu Cup uzelo je pravila od najpoznatijeg i tradicionalnog takmičenja u hakovanju Pwn2Own. Pobedila je bezbednosno- istraživačka firma Kunlun Lab. Kao nagradu, dobili su 654.500 dolara.

Od najave takmičenja i postavljenih targeta, učesnici su imali nekoliko meseci da spreme eksploatacije koje će izvoditi na uređajima koje je obezbedio organizator takmičenja. Imali su 3 puta po 5 minuta pokušaja da pokrenu svoje eksploatacije i da, ako žele, hakuju više uređaja, kako bi povećali dobitke.

Takmičenje je obuhvatalo 16 različitih meta, a učesnici su uspeli da osvoje 13, što je zabeleženo kao veliki uspeh. Od 16 postavljenih meta, nisu uspeli da hakuju Synology DS220j NAS, Xiaomi Mi 11 smartfon i kinesko električno vozilo koje nije imenovano, ali i za koje se ni jedan od učesnika nije registrovao da pokuša eksploataciju.

Većina eksploatacija su bile eskalacije privilegija i daljinsko izvršavanje koda; Međutim, dve ekploatacije su se na ovogodišnjem takmičenju istakle.

Prva je bila daljinsko izvršavanje koda bez interakcije- lanac napada na zakrpljeni iOS 15, koji radi na najnovijem iPhone 13. Druga eksploatacija je bila daljinsko izvršavanje koda u dva koraka- lanac napada na Google Chrome, što nije viđeno na hakerskim takmičenjima godinama.

Osim samog takmičenja, događaj je iskorišćen i kao platforma za trgovinu i za konferenciju o sajber bezbednosti. Uvodnu reč na konferenciji imao je direktor bezbednosne firme QiAnXin, Qi Xiangdong a istaknute su bile teme posvećene bezbednosti pametnih vozila, IoT bezbednosti, AI bezbednosti i bezbednosti pametnih gradova.

Najviše puta je hakovan Windows 10 (pet puta), po četiri puta hakovani su Adobe PDF Reader i Ubuntu 20, iOS 15 hakovan je tri puta kao i Parallels VM, Google Chrome i Apple Safari hakovani su po dva puta i po jednom Docker CE, VMWare ESXi, VMWare Workstation, qemu VM i Microsoft Exchange.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

17 h

Podeli: