Najbrži internet na svetu: Desetine terabita i kilometri kablova

Nučnici sa tri univerziteta u Australiji uspeli su da naprave mrežu sa najbrži protokom podataka na svetu.

Izvor: B92, Tech Radar
Podeli
Foto: Depositphotos, joekasemsarn.gmail.com
Foto: Depositphotos, joekasemsarn.gmail.com

Oni su razvili internet brzinu od čak 44 Terabita po sekundi. Da prevedemo u filmove - više od 1.000 HD filmova moglo bi da se preuzme u deliću sekunde.

Za to su (po prvi put van laboratorije) koristili mali uređaj koji se zove mikro-češalj i može da zameni 80 lasera. Pored toga, mikro-češalj je manji i lakši od onoga što se trenutno koristi za optički internet, piše Tech Radar.

Iako se obično ovakvi testovi vrše u laboratoriji, naučnici su odlučili da iskoriste postojeću infrastrukturu.

Za ovaj poduhvat bilo im je neophodno 76.6 kilometara optičkih kablova, duž kojih su bili postavljeni mikro-češljevi. Rezultat je bilo "rasipanje duginih boja" po kablovima, a kako bi videli koji je najveći moguć internet protok, oni su pustili maksimalnu količinu podataka kroz svaki "kanal" koji se napravio unutar kablova.

"Ovo nam pokazuje šta moramo da uradimo kako bismo za dve-tri godine mogli da izdržimo sav protok podataka, jer ljudi masovno koriste internet da bi radili od kuće, gledali filmove i serije ili jednostavno se družili", rekao je jedan od istraživača dr Bil Korkoran.

"Ovakav protok podataka može da se iskoristi za autonomna vozila, medicinu, obrazovanje, i tako dalje. Mogao bi i da nam omogući da čitamo nešto u isto vreme sa unucima koji su kilometrima daleko", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.