Linux dobija sopstveni "plavi ekran smrti"

Linux dobija sopstvenu verziju "plavog ekrana smrti" (BSOD).

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 09.12.2023.

09:30

Linux dobija sopstveni
Foto: Shutterstock/Ben285

Kako Phoronik izveštava, na Linux sisteme dolazi systemd-bsod servis koji može da generiše poruku preko celog ekrana na Linux distribucijama.

Slično kao što je "plavi ekran smrti" nastao za Windows, tako će se i Linux verzija koristiti kao hitno sredstvo za evidentiranje grešaka.

Ako Linux sistem ne uspe da se pokrene, on će generisati poruku preko celog ekrana koja prikazuje QR kod da biste dobili više informacija o tome šta uzrokuje problem.

Funkcija je i dalje eksperimentalna, i napominje se da je podložna promenama, ali systemd je ključni deo većine Linux distribucija uključujući Ubuntu, Fedora, Debian i Red Hat, pa će se BSOD funkcija pojaviti verovatno u mnogim distribucijama tokom sledeće godine.

Kada je Windows u pitanju, tu neće biti promena što se tiče BSOD, uprkos eksperimentima sa brojnim promenama koje su uključivale tužnog emodžija ili QR kod kao što će ga imati Linux.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: