Kolateralna šteta za iOS zbog novih EU zakona

Velike promene unutar iOS-a, na koje je Evropska unija svojim Aktom o digitalnim tržištima "naterala" Apple, doneće i određene negativne posledice.

Tehnopolis

Izvor: Bug

Subota, 17.02.2024.

10:30

Kolateralna šteta za iOS zbog novih EU zakona
Foto: Shutterstock/Hadrian

Apple je pristao da otvori pristup NFC plaćanjima spoljnim developerima, i da dopusti spoljnim pružateljima usluga plaćanja unutar App Store. Takođe, dozvoljeno je i instaliranje aplikacija iz tuđih prodavnica.

U sklopu tih izmena, koje će u iOS, iPadOS, macOS, watchOS i tvOS stići samo za korisnike iz EU, nalazi se i otvaranje prostora Browserima koji ne koriste nužno iOS-ov WebKit, već i druge.

Već tada je, međutim, bilo jasno da će Apple sve ove promene da primeni samo da bi se uskladio sa propisima EU, ali i da će otežati sve nove procese – od sertifikovanja spoljnih trgovina i aplikacija, do zahteva za dodatnim naknadama, koje će developeri aplikacija morati da plaćaju u određenim slučajevima.

Apple je tada isticao i da će takvo otvaranje ekosistema značiti i manji nivo bezbednosti za sve korisnike, pa izgleda da će učiniti sve što je u njihovoj moći da i dalje zadrže kontrolu nad svojim operativnim sistemima i uslugama.

Ove izmene bi trebalo da se primene u iOS 17.4, a sada stižu i vesti o ukidanju jedne popularne funkcije. U beta verziji iOS-a 17.4, naime, korisnici su već sada primetili da se ukida podrška za univerzalne aplikacije nastale na tehnologiji PWA (progressive web apps), instalirane na početnom ekranu uređaja.

Prema objašnjenju iz kompanije Apple, PWA aplikacije moraće da budu onemogućene, kako bi se sprečili bezbednosni problemi i komplikacije, jednom kada se iOS otvori Browserima zasnovanim na drugim tehnologijama osim njihove.

Kažu da bi podrška za univerzalne web aplikacije na svim mogućim tehnologijama zahtevala sasvim novu arhitekturu, koja bi se bavila pitanjima bezbednosti i privatnosti, a koja za iOS trenutno ne postoji. To im, kažu, ne bi bilo praktično, a pogotovo jer je za PWA aplikacije na početnom ekranu zainteresovan tek manji broj korisnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: