Kao kamera na nebu: Novi satelit može da špijunira određene ljude

Alatke za nadzor napreduju na svim poljima, kako po funkcionalnosti tako i po prisutnosti, ali postavlja se pitanje kako će ovo uticati na privatnost korisnika.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 22.02.2024.

09:01

Kao kamera na nebu: Novi satelit može da špijunira određene ljude
Foto: NicoElNino / Shutterstock.com

Startup, pod nazivom Albedo Space, kreira satelite u niskoj orbiti koji su u stanju da zumiraju pojedinačne osobe na Zemlji, kako izveštava New York Times.

Suosnivači kompanije kažu da sateliti neće biti opremljeni tehnologijom prepoznavanja lica za identifikaciju, ali će moći da snimaju ljude – što je ogroman korak napred u satelitskom nadzoru. ALi ovo naizgled može da stvori neke dugotrajne strahove od povrede privatnosti.

"Ovo je ogromna kamera na nebu koju svaka vlada može koristiti u bilo kom trenutku bez našeg znanja", rekla je Dženifer Linč, generalni savetnik Electronic Frontier fondacije, za NYT. "Svakako bi trebalo da budemo zabrinuti".

Dok se neki stručnjaci slažu da bi sateliti mogli da budu od pomoći u nekim scenarijima, zabrinutost za privatnost je ipak jasna. Pomisao na ovakvo sredstvo u rukama vlade koja je zainteresovana za moralnu policiju, na primer, ili vlasti koje žele da suzbiju proteste, je zastrašujuća.

Uprkos svim prednostima, tehnologija nadzora skoro uvek ima svoju cenu. Prema NYT-u, Albedo planira da lansira svoj prvi satelit 2025. i na kraju se nada da će kreirati flotu od preko 20 pojedinačnih satelita.

Ako i kada se Albedova vizija ostvari, javnost bi mogla saznati koliko je visoka cena koju će platiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: