Još jedan gigant počinje da koristi veštačku inteligenciju za kreiranje sadržaja

BuzzFeed, američka kompanija za digitalne medije, planira da počne da koristi veštačku inteligenciju (Artificial Intelligence, AI) za personalizaciju i poboljšanje svojih online kvizova i sadržaja, najavila je ta kompanija svojim zaposlenima ove sedmice.

Tehnopolis

Izvor: Media.ba

Ponedeljak, 30.01.2023.

13:40

Još jedan gigant počinje da koristi veštačku inteligenciju za kreiranje sadržaja
Foto: T. Schneider / Shutterstock.com

Džona Pereti, izvršni direktor kompanije, u internom dopisu je, prema pisanju Guardiana, naveo da će u 2023. sadržaj inspirisan veštačkom inteligencijom preći iz faze istraživanja i razvoja u deo njihovog osnovnog poslovanja, "poboljšavajući iskustvo kviza, personalizujući sadržaj za njihovu publiku".

"Ako je proteklih 15 godina interneta bilo definisano algoritamskim feedovima koji preporučuju sadržaj, sledećih 15 godina će biti definisano AI i podacima koji pomažu u kreiranju, personalizaciji i animiranju samog sadržaja", napisao je Pereti.

Kompanija će, prema pisanju WSJ-a, za sadržaj koristiti tehnologiju kompanije za veštačku inteligenciju OpenAI, koja takođe stoji iza ChatGPT-a, chatbota za jezički model koji je pokrenut u novembru 2022. godine i koji je stekao popularnost zbog svoje sposobnosti da replicira ljudsku komunikaciju.

BuzzFeed nije prva novinarska platforma koja koristi veštačku inteligenciju. Tehnološka web stranica CNET navodno je koristila AI alat za generisanje članaka koje kasnije urednici skeniraju radi preciznosti pre obavljivanja. Platforma je prošle sedmice navela da program ima neka ograničenja, jer je više od polovine priča generisanih pomoću AI alata moralo biti uređeno zbog grešaka. U belešci objavljenoj na internetu u sredu, glavna urednica CNET-a Koni Guljelmo, izvinila se za greške i rekla da su uvedeni novi procesi kako bi se one sprečile u budućnosti.

"Proces možda nije uvek lak ili lep, ali nastavićemo da ga prihvamo – i svaku novu tehnologiju za koju verujemo da čini život boljim", napisala je ona.

Porast lako dostupne veštačke inteligencije uveo je brojne etičke nedoumice, navodi Guardian. Podseća da su ChatGPT bez dozvole koristili studenti u nastavi, a u jednoj kontrolisanoj studiji je navodno taj alat mogao da položi ispite na više univerziteta. Mnogi su se pitali da li bi tehnologija mogla da zameni ljudske poslove, o čijoj upotrebi se raspravlja u novinarskim institucijama.

Lideri medijske industrije sve češće govore da će veštačka inteligencija uvesti revoluciju u njihovom poslovanju.

Pored BuzzFeeda, najvećeg kreatora digitalnog sadržaja koji je krenuo u implementaciju OpenAI tehnologije u svoje poslovanje, i neke druge kuće preduzele su slične korake.

Associated Press je takođe počeo da koristi veštačku inteligenciju za automatizaciju vesti pre skoro deset godina.

Guardian u svom tekstu podseća da je vest da će BuzzFeed koristiti AI dovela do porasta deonica te kompanije za čak 157 posto, kao i da je ta kompanija prošlog meseca saopštila da će smanjiti oko 12 posto svoje radne snage kako bi obuzdala troškove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: