Istražuju se tvrdnje o curenju telefonskih brojeva WhatsApp korisnika

Tvrdnje da su stotine miliona telefonskih brojeva korisnika WhatsAppa procurile privukle su pažnju regulatora za zaštitu podataka.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 02.12.2022.

15:45

Istražuju se tvrdnje o curenju telefonskih brojeva WhatsApp korisnika
Foto: Diego Thomazini / Shutterstock.com

U oglasu na hakerskom sajtu BreachForums od prošle srede, koji je objavio novi korisnik foruma koji je pre toga imao samo nekoliko objava, ponuđeni su na prodaju brojevi telefona više od 487 miliona korisnika WhatsAppa.

U objavi je navedeno da baza podataka sadrži podatke korisnika WhatsAppa iz 84 zemlje (među kojima je i Srbija), ali prodavac nije pokušao da objasni kako je došao do ovih brojeva.

Agencije za zaštitu privatnosti u Irskoj i Hong Kongu kontaktirale su WhatsAppovu matičnu kompaniju Meta u vezi sa ovim medijskim izveštajima. Portparol kompanije je rekao da "nema dokaza o curenju podataka iz WhatsAppa".

Posle gašenja RaidForumsa, BreachForums je postao popularna alternativa za sve koji imaju da ponude podatke ukradene tokom različitih bezbednosnih incidenata. .

Cybernews koji je prvi objavio informaciju o ovom oglasu, je tvrdio da je baza podataka "verovatno" autentična sudeći prema uzorku koji je dao prodavac. Uzorak podataka je sadržao nešto manje od 2.000 brojeva za koje je Cybernews uspeo da potvrdi da su registrovani u WhatsAppu.

Brojevi koje je odabrao prodavac su nereprezentativni uzorak iz samo dve zemlje za koje prodavac tvrdi da imaju podatke (SAD i Velika Britanija), što je manje od 0,00041% od ukupnog skupa podataka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: