I Kinezi svog Bota za trku imaju

Kineski tehnološki gigant Baidu u četvrtak je predstavio svoj dugo očekivani chatbot koji pokreće veštačka inteligencija, poznat kao Ernie Bot.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 16.03.2023.

09:45

I Kinezi svog Bota za trku imaju
Foto: Profimedia

Izvršni direktor kompanije Baidu je rekao da je to kulminacija godina napornog rada firme na području veštačke inteligencije.

Iako Bot još uvek ne radi savršeno, pustili su ga u rad zbog potražnje na tržištu, rekao je Robin Li na konferenciji za medije u Pekingu.

Deonice kompanije na berzi u Hong Kongu pale su za 10% dok je demonstriranoo kako bot odgovara na pitanja, piše pesmu i proizvodi video i sliku sa upitima.

Takmičenje na polju veštačke inteligencije

Do danas je 650 kompanija istaklo da će se pridružiti Ernie sistemu, dodao je. Kineski državni mediji i hram Šaolin bili su među prvim prijavljenim partnerima Ernie Bota. Popularnost ChatGPT-ja, koji podržava Microsoft, izazvala je utrku među kineskim tehnološkim divovima i startupima da razviju rivala.

Iz Baidua kažu da su dugogodišnja ulaganja u istraživanje i razvoj veštačke inteligencije jedan od razloga zašto su u najboljem položaju među kineskim kompanijama da konkurišu ChatGPT-u. Troškovi istraživanja i razvoja Baidua u 2022. iznosili su 21,4 milijarde juana (3,1 milijardu dolara), što čini 22% prihoda.

Baidu planira da iupotrebi Ernie Bot kako bi revolucionizovao svoj pretraživač, daleko najdominantniji u Kini, kao i za povećanje efiksnosti u skladištenju podataka, pametnim automobilima i kućnim aparatima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: