Hakeri napadaju .rs domen

U noći između nedelje i ponedeljka primarni DNS serveri Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) su počeli da dobijaju znatno veći broj upita od normalnog što je indikacija da su DNS serveri bili izloženi pojačanom DDoS napadu.

Podeli

U poslednjih mesec dana nekoliko velikih nacionalnih internet registara iskusilo je vrlo grube napade na svoju infrastrukturu. Cilj napada je bio blokada osnovnih servisa nacionalnih registara. Uz britanski, belgijski, danski, holandski i kanadski registar, u ovu grupu, od pre nekoliko dana, spada i RNIDS.

Tokom ponedeljka i utorka servisi koje RNIDS pruža, i pored opterećenja pristupnih linkova, bili su dostupni bez većih problema. U utorak 5. februara oko 15 časova, DDoS napad je pojačan, što je dovelo do preopterećenja dela mrežne opreme i znatno otežanog pristupa servisima RNIDS-a, a potom i do povremenog potpunog prekida servisa, saopštio je RNIDS.

Odmah se pristupilo rekonfiguraciji mreže i saobraćaj je preusmeren, tako da je oko 22 sata informacioni sistem RNIDS-a vraćen u potpuno operativno stanje. Napad je još uvek u toku i njegovi efekti se stalno prate, piše u saopštenju RNIDS-a.

Foto: graur razvan ionut / freedigitalphotos.net

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.