Giganti odlaze sa Twittera, reklame im stoje pored pronacističkih objava

Oglašivači napuštaju društvenu mrežu X (Twitter) jer su zabrinuti da bi njihove reklame mogle da se pojave pored pronacističkog sadržaja i govora mržnje na toj platformi, nakon što je vlasnik, američki milijarder Ilon Mask, dobio kritike, čak i od Bele kuće, da raspiruje antisemitizam, prenosi AP.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA/CARINA JOHANSEN
Foto: EPA/CARINA JOHANSEN

Kompanija IBM ove nedelje je prestala da se reklamira na X, nakon izveštaja da se njihova reklama pojavila pored materijala koji veliča naciste.

Liberalna advokatska grupa Media Matters navela je u četvrtak da su reklame kopmanija Apple, Oracle, mreže NBC Universal Bravo i Comcast, takođe postavljene uz antisemitski materijal na mreži X.

"IBM ima nultu toleranciju na govor mržnje i diskriminaciju, pa smo momentalno suspendovali naše reklamiranje na X, dok istražujemo okolnosti ove apsolutno neprihvatljive situacije", saopštila je kompanija.

Evropska komisija je u petak, takođe, navela da će pauzirati reklamiranje na X i ostalim društvenim platformama, zbog povećanja govora mržnje. U petak su i Disney, Lionsgate, i Paramount Global takođe poručili da prekidaju ili pauziraju reklamiranje na X.

Bela kuća osudila je u petak Maska zbog, kako je navedeno, ''ponavljanja gnusnih antisemitskih laži'' na X i poručila da je reč o ''užasnom promovisanju antisemitske i rasističke mržnje'', suprotne vrednostima za koje se Amerikanci zalažu.

Mask je ranije ove nedelje izazvao oštre reakcije objavljujući tvitove u kojima je odgovorio na poruke drugog korisnika, koji je lažno optužio Jevreje da navodno ''šire mržnju prema belcima'', preneo je Glas Amerike. Mask je konkretno na tu objavu odgovorio rečima: ''Vi zapravo govorite istinu''.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.