Tehnopolis

Subota, 09.12.2023.

09:49

GamesCon 2023: Fudbal, (stari) Teken, pucanje i profesionalni gejmeri

Posetili smo osmi po redu GamesCon koji se održava na beogradskom sajmu, i videli da je to zapravo mnogo više od pukog okupljanja onih koji vole gejming kulturu.

Izvor:

GamesCon 2023: Fudbal, (stari) Teken, pucanje i profesionalni gejmeri
Foto: B92/J.Ð.

Na samom ulazu, pre nego što i dođete do glavne hale, očekuju vas štandovi na kojima su izložene društvene igre. Od onih koje su bazirane na kartama, do onih koje se igraju kockicama i figurama, možete pronaći manje-više sve što vas zanima.

Šta sve donosi GamesCon?

Foto: B92/J.Ð.
Kako nam je rekla Teodora Vlajić, PR GamesCona, posetioci ove godine mogu da gledaju i učestvuju u različitim e-sports turnirima, saznaju novosti iz sveta gejminga, i uz kartu, naravno, da isprobaju sve što se nalazi na sajmu. Međutim, to nije sve.

"Najpopularnije što se pop kulture tiče, jeste takmičenje u cosplay-u, odnosno učesnici će dolaziti obučeni u omiljene likove iz video-igara, serija ili mangi, pa ćemo videti ko je najbolji", najavila je Vlajić.

Uprkos popularno uvreženom mišljenju, Vlajić navodi da GamesCon nije namenjen deci (ili bar ne samo deci), i da profil onih koji ga posećuju takođe govori u prilog tome.

"Preporuka je da, ako dolaze deca mlađih uzrasta, to čine zajedno sa roditeljima, ali većinom nas posećuju stariji ljudi", istakla je Vlajić.

LoL, Valorant, CS... Z10 spreman za "ukrštanje koplja" sa poseticoma

Foto: Dragan Mujan
Na štandu gejming ekipe Z10 videli smo računare spremne za okršaj profesionalaca i posetilaca, a popričali smo i sa profesionalnom gejmerkom Ninom Marković, koja već godinama učestvuje na velikim Valorant turnirima.

"Ove organizujemo igranje '2 na 2' sa ljudima koji dođu na sajam. Tu igramo ja i moj kolega Stole, kao i CS:GO igrači. Imamo i LoL, TFT i Valorant timove. Takođe, gledaćemo svake večeri zajedno i finale koje se odvija u Las Vegasu, a na kom učestvuje naša TFT ekipa. Pričaćemo sa ljudima, davaćemo poklone, i strimovaćemo sa štanda", kaže Marković.

Po njenom mišljenju, GamesCon predstavlja dobru priliku za sve koji bi želeli da saznaju nešto više o svetu gejminga.

"Mislim da je najvažnije, što se tiče ovogodišnjeg GamesCona i Z10, to što možete da popričate sa nama, i da vidite kako izgleda jedna velika struktura u tom svetu. Tu smo za sve odgovore, jer ja kada sam kretala, ovo nisam imala", navodi Marković.

Prevrtanje u Smartu? Ima i to

Foto: B92/J.Ð.
Pomalo neočekivano, u hali smo naišli na štand Agencije za bezbednost saobraćaja, koja je imala izloženo nekoliko simulacija, u cilju poboljšanja bezbednosti. Već nekih par sati po otvaranju, bili su i više nego zadovoljni kako izgleda poseta.

"Izloženi su simulatori prevrtanja i čeonog sudara, gde posetioci mogu da probaju i vide kako to izgleda kada se prevrće automobil, kao i koja je uloga sigunrnosnog pojasa u tim situacijama", rekao nam je Milan Srdić iz ABS.

"Očekujemo veliku posećenost mladih koji su nam i ciljna grupa, kako bi znali da se pravilno ponašaju u saobraćaju", dodao je.

Moramo da kažemo - i sami smo isprobali obe simulacije, i osećaj nije nimalo prijatan uopšte, bez obzira na to što znate da ste u kontrolisanim uslovima.

Nismo se šalili kad smo rekli "pucanje"

Foto: B92/J.Ð.
U gornjem delu hale 1, svoje mesto je pronašla i jedna airsoft ekipa iz Titela - Unreal Airsoft. Njihovi članovi šetali su halom obučeni vojnu opremu, privlaćeći tako pažnju posetilaca.

Zamolili smo ih da nam kažu nešto više o ovoj aktivnosti.

"Postoje dve varijante - vojna simulacija, i arkadne igre koje više forsiramo. Morate dosta da se krećete, imate dobre reflekse itd. Oružje koje se koristi jesu verne replike pravog oružja, a i vojska koristi airsoft replike za obuku kadeta", kaže nam jovan iz ove ekipe.

"Postojala je čak i airsoft liga, ali mi smo hteli da napravimo takmičenje kao svuda u Evropi, na primer u Rumuniji, da bude sport i da mogu ljudi da se takmiče", dodaje on.

"Yoshimitsu Wins"

Foto: B92/J.Ð.
Na kraju, malo nostalgije. U unutrašnjem prstenu hale, naišli smo na retro kutak gde posetioci mogu da se podsete kako je to bilo nekada.

Katodne cevi, dva džojstika, i stari dobri Tekken - sve što nam treba.

I da ne zaboravimo - bez Fife ništa (dobro dobro, bez EA FC 24)

Foto: B92/J.Ð.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: