Džobs i Macintosh - do sada neobjavljeni snimak

Mesec je januar, godina 1984. Stiv Džobs, u elegantnom odelu sa svedenom kravatom, prvi put predstavlja široj javnosti Appleov revolucionarni računar po imenu Macintosh.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: B92, Time

Nedelja, 26.01.2014.

19:50

Default images

Ovaj svakako istorijski događaj ostao je veoma dobro upamćen, ali ono što se manje zna jeste to da je Džobs za manje od nedelju dana održao dve prezentacije Macintosha.

Prva prezentacija održana je 24. januara, na Appleovoj godišnjoj sednici akcionara u Kupertinu, kada je predstavljen i Macov grafički korisnički interfejs. Snimak te prezentacije već postoji na internetu i možete ga pogledati OVDE.

Međutim, kroz samo nekoliko dana, Džobs je Macintosh predstavio i u Bostonu. Tom prilikom ugostio ga je Džonatan Rotenberg, tada dvadesetogodišnji student Braun univerzitetu, koji je 1977. osnovao BCS, i to sa svega 13 godina.

Upravo taj snimak, koji prikazuje Džobsovo prvo predstavljanje Macintosha široj javnosti, ekskluzivno se pojavio tek sada, na sajtu američkog magazina Tajm.

Video zapis koji ranije nije bio poznat javnosti donosi Džobsovu precentaziju "ludački dobrog" računara, govor o budućnosti koju će kontrolisati IBM...

U pozadini se čuju trijumfalni zvuci legendarne Vangelisove teme iz filma "Vatrene kočije", a prikazana je i distopijska reklama o budućnosti koja je očekivala tadašnju generaciju.

Snimak je objavljen nekoliko dana nakon što je, sada već čuveni Macintosh proslavio 30. rođendan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: