DIDS 2024: Kako da kažemo "Da!" ćirilici na internetu

RNIDS od svog osnivanja pomaže srpskoj internet zajednici da lakše koristi ćirilicu u svakodnevnom radu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.02.2024.

09:45

DIDS 2024: Kako da kažemo
Foto: Promo

Dan internet domena Srbije (DIDS) ove godine se održava 12. marta u Domu omladine Beograd. Posebno mesto tokom događaja će tradicionalno zauzeti ćirilica na internetu.

Organizator konferencije - Fondacija Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) od svog osnivanja pomaže srpskoj internet zajednici da lakše koristi ćirilicu u svakodnevnom radu. Za ostvarenje te misije, jedna od najznačajnijih aktivnosti je edukacija i promocija najboljih primera iz dosadašnje prakse, za šta je DIDS 2024 pravo mesto.

Centralna pitanja keynote predavanja Dušana Stojičevića, zamenika predsednika Upravnog odbora RNIDS-a, "Ćirilica na internetu - za i protiv" glase: "Da li je ćirilici mesto na internetu?" i "Da li korišćenje ćirilice prolazi bez problema?"

G. Stojičević će nam pojasniti i sledeće:


  • Zašto nam niko ne piše mejlove na ćirilici?


  • Kako da upotrebimo .срб domen?


  • Kako Fejsbuk tretira ćirilične linkove?


  • Zašto dobijamo predugačak link kada kopi-pejstujemo ćiriličnu veb-adresu?


  • Koliko nas zapravo košta da koristimo ćirilicu?


"Ćirilica u brendingu" biće tema i naziv panela koji će istražiti koliko ćirilično pismo oblikuje naš identitet.

Da li je ćirilica neodvojiva od našeg identiteta i da li doprinosi našoj autentičnosti? Kako se ćirilica percipira u Srbiji a kako je vide druge nacije? Kako utiče na imidž Srbije? Da li ima mesta za ćirilicu u savremenom digitalnom dobu? Kolika je estetska vrednost ćirilice?
Foto: Promo
Na ova pitanja odgovore će davati panelisti: dr sc. Dušan Simić, direktor za strateško planiranje u agenciji Communis, Slavimir Stojanović Futro, kreativni direktor Futro Design studija, dizajner, pisac, vizuelni umetnik i profesor na School of Visual Arts u Njujorku, Slavoljub Stanković, autor filmskih i televizijskih scenarija, kreator hiljada reklamnih kampanja za domaće i inostrane brendove, kreativni direktor e-commerce kompanije Ananas i Jana Oršolić, grafička dizajnerka i edukatorka, profesorka na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, a panel će moderirati prof. dr Slavica Cicvarić Kostić, redovna profesorka na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.

Konferencija DIDS 2024 održaće se u klasičnom formatu događaja uživo, a organizator će prenositi konferenciju putem svog YouTube kanala.

Prisustvo konferenciji je besplatno. Zbog ograničenog broja mesta, registracija posetilaca putem DIDS 2024 sajta je obavezna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: