Šta nam novo donosi Computex 2011?

Prelaz ka mobilnom računarstvu koji je već uveliko u toku, doživeće puni sjaj ove nedelje na Computex sajmu (31.5-4.6) u Tajpeju, gde će kompanije predstaviti nove uređaje od ultra-tankih laptopova do tableta.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2011.

13:06

Default images

Smotra informatičko-tehnoloških inovacija pkazaće kako se kompanije iz ovog munjevito rastućeg tržišta bore za što bolju startnu poziciju sa firmama iz industrije mobilnih telefona. Intel Corp, Nvidia Corp, Google Inc, ARM Holdings i Microsoft Corp će predstaviti svoje adute uz vodeće azijske proizvođače Acer i Asus.

Computex je značajan događaj jer predstavlja neku vrstu nastavka Sajma potrošačke elektronike (CES) održanog u januaru u Las Vegasu i obično daje intonaciju za ono što će se od jeseni naći u radnjama.

„Ono što budete videli na Computexu je približno onome što će biti u podaji pred početak školske godine, u drugoj polovini prodajne sezone”, kazao je analitičar Rodžer Kej i Endpoint Technologies Associates.

A kompanija o kojoj se najviše bruji - barem pred početak sajma - jeste Intel. Najveći proizvođač čipova na svetu, dominantan u kategoriji PC-ja, planira da u Tajpeju istakne sasvim novu kategoriju, kaže PR firme Bil Kolder.

„Očekujte da vam Intel predstavi nove ultra-tanke, ultra-moćne laptopove koji će imati neka od najboljih svojstava tablet računara u veoma tankom i lakom obliku sa svim performansama jednog PC-ja i to po povoljnim cenama.

Zamislite MacBook Air kome baterija traje ceo dan, ima ekran osetljiv na dodir, sjajnu grafiku, brz je kao munja i pri tom ne košta puno”, pojasnio je Kolder.

Intel će predstaviti i svoje planove za Atom čip, opremljen za svet mobilnih telefona, a priča se i o preko 10 novih tableta zasnovanih na Intelovim čipovima koje će posetioci Computexa premijerno moći da vide.

Intelov iskorak u novu sferu koja kombinuje najbolje od PC-ja i sveta tableta, izgleda da je pokušaj ove kompanije iz Silicijumske doline da se kandiduje za dominantnu poziciju na tržištu PC-ja kako bi stekla čvršći oslonac u mobilnoj areni.
Gigabyte S1080
Međutim, sa svojim sve efikasnijim procesorima ARM se nametnuo kao glavni Intelov takmac. Zato je ova britanska kompanija takođe prisutna na Computexu, gde se očekuje da će „zvezde" Sajma biti novi uređaji sa ARM čipovima.

„Očekujte veće bogatstvo uređaja koje ćemo predstaviti”, rekao je Bob Moris, direktor odseka za mobilne uređaje u ARM-u. „Svi hoće da budu drugačiji.”

Intelov primer slediće i Asus, proizvođač PC-ja sa Tajvana, koji je prošlog meseca u Severoj Americi predstavio svoj Eee Pad Transformer tablet sa odvojivom tastaturom.

Ausus je za Computex odlučio da ode korak dalje u ekperimentisanju. Na svojoj Facebook stranici objavio je reklamu za „tablet koji će vas iznenaditi” sa primamljivim naslovom za ovaj hibridni uređaj, „Pad ili Phone?”.

Drugi tajvanski proizvođač, Acer Group, nedavno je predstavio novi tablet Iconia Tab A500.

Ovi novi proizvodi pridružiće se sve većem broju tablet proizvođača sa tržišta mobilnih telefona (koje je eksplodiralo pojavom Appleovog iPada), uključujući Playbook firme Research In Motion i Motorolin Xoom, kao i ponude od Samsunga i LG-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: