Stižu poboljšanja: Samsung dobio pristup Nokijinim 5G patentima

Finski tehnološki gigant Nokia potpisao je novi ugovor o licenciranju svojih 5G patenata Samsungu. Reč je o najmanje 4.500 patenata koji se smatraju "bitnim" za razvoj standarda nove generacije, prenela je danas ANSA.

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.01.2023.

15:45

Stižu poboljšanja: Samsung dobio pristup Nokijinim 5G patentima
Foto: 24Novembers / Shutterstock.com

Kako navodi italijanska agencija, prethodni ugovor koji je istekao u decembru, već je omogućio južnokorejskoj kompaniji pristup nekim od Nokijinih tehnologija, takođe integrišući 5G rešenja u proizvode namenjene tržištu. Prema saopštenju koje je objavila Nokia, sporazum daje Samsungu pristup "ključnim izumima u 5G i drugim tehnologijama".

"Samsung je lider u sektoru pametnih telefona i drago nam je što smo postigli novi sporazum sa njima", objasnila je Dženi Lukander, predsednica Nokia Technologies, dodajući da će ovaj potez dvema kompanijama ponuditi "slobodu inovacija", podvlačeći da je "snaga Nokia patenata, rezultat decenija ulaganja u istraživanje i razvoj".

Finska kompanija je saopštila da je uložila više od 130 milijardi evra u istraživanje i razvoj od 2000. godine, što je rezultiralo u više od 20.000 kategorija patenata, od kojih se 4.500 smatra "esencijalnim" za 5G tehnologiju.

Kompanije mogu da licenciraju i koriste ove tehnologije bez potrebe za sopstvenim investicijama, podstičući inovacije i razvoj novih proizvoda i usluga za potrošače. Iako su uslovi ugovora ostali poverljivi, postoji potvrda da će Samsung isplaćivati tantijeme kompaniji Nokia za višegodišnji period počevši od 1. januara 2023. Nokia je 2021. godine postala jedna od prvih kompanija koja je dobila ISO 9001 sertifikat za menadžment svog patentnog portfolija.

Sertifikacija procenjuje organizacije na osnovu njihove sposobnosti da dosledno daju kvalitetne rezultate prilikom projektovanja, razvoja i isporuke proizvoda i usluga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: