Testovi 0

19.03.2024.

15:18

Predstavljeni realme 12 Pro i 12 Pro+: Donose moćnu periskop telefoto kameru u klasu

Kineski brend realme predstavio je u Atini svoju novu seriju: realme 12 Pro 5G i realme 12 Pro+ 5G.

Autor: Jovan Đurić

Jovan Đurić
Predstavljeni realme 12 Pro i 12 Pro+: Donose moćnu periskop telefoto kameru u klasu
B92.net/J.Đ.

Podeli:

U pitanju su modeli orijentisani pre svega na kamere i dizajn, a kec u rukavu kineskog brenda je upravo telefoto kamera.

Ovom kamerom se završava era "kamera srednje klase", odnosno gotova je "post 200MP era" i ulazi se u "periskop eru" , kako je objasnio regionalni šef prodaje za realme, Dušan Tomašević. 

B92.net/J.Đ.

A sad na posao: u februaru smo imali priliku da testiramo realme C67, prvi koji su predstavili u 2024, a sada su pred nama dva "brata" koji za cilj imaju da se takmiče sa skupljom konkurencijom. Pročitajte u nastavku teksta da li im je to pošlo za rukom.

Dizajn

Jedan od dva najjača aduta ovih telefona je definitivno dizajn. Proporcije i dimenzije su im identične, pa ono što napišemo za jedan, važi i za drugi. Oba uređaja imaju OLED ekrane dijagonale 6.7 inča, uz odnos ekrana i tela od 93%.

Rezolucija je 2412*1080 (FHD+), a posebno nas je obradovalo (kao i uvek) što smo videli da osvežavanje ekrana ide do 120Hz što bi trebalo da bude standard u 2024. godini, ali nažalost kod mnogih još nije, pa nam odmah pokazuje da je realme ozbiljno pristupio celoj stvari.

Displej je dovoljno osvetljen (najviše do 950 nita) da možete da koristite telefone i pri Sunčevoj svetlosti, što smo i navikli od realmea, ali ovde bismo hteli da govorimo posebno o zadnjoj strani telefona.

Pozadina realme 12 Pro 5G i 12 Pro+ 5G uređaja je ono što će im, po našem mišljenju, biti pored kamera glavni adut. Izrađena je od eko kože, čija se mekana tekstura oseća pod prstima, a po sredini prolazi traka u zlatnoj (odnosno srebrnoj) boji. Sistem zadnjih kamera smešten je u kružni okvir  - dve gore, i dve dole. 

Nijanse su takođe pažljivo odabrane - mi smo u 12 Pro varijanti dobili "navigator bež", a u 12 Pro+ "podmornica plavu" boju. Obe su dostupne i za jednu i za drugu verziju telefona. Uz debljinu od oko 8.5mm i težinu od oko 195g, telefoni fino leže u ruci i zgodni su za rukovanje, uprkos nešto većem ekranu.

Baterija

Oba uređaja imaju bateriju kapaciteta 5.000 mAh, koja se pokazala čak i bolje nego što smo očekivali. 

Testirali smo je uz 3 sata YouTube klipova sa najjačim osvetljenjem, zvukom, i najvišom dostupnom rezolucijom, zatim smo malo igrali igre i fotografisali, i pokazali su se slično - baterija je u oba slučaja došla od 100% do oko 80%.

Sve i da vam se telefon isprazni a treba vam uskoro, možete da se oslonite na 67W superbrzo punjenje, koje od 0% do 50% bateriju "tera" za 19 minuta, a do 100% mu treba svega 48 minuta.

Iz realmea su rekli i da su telefoni opremljeni VFC Trickle algoritmom punjenja, što znači da se od 90% do 100% telefon puni "nežno" i sporije, kako bi mu se zaštitila baterija i kako bi što duže trajala.

B92.net/J.Đ.

Kamere

Rekli smo da je dizajn jedan od dva aduta ovih telefona, a sada smo došli i do ubedljivo najboljeg dela. Realme je odlučio da napravi pravo malo remek-delo kada je u pitanju sistem i tehnologija kamera u ovom cenovnom rangu - o tome svedoči i činjenica da su prvi u segment uveli moćno telefoto sočivo.

Krenimo od najjačeg: Kada je u pitanju realme 12 Pro+ sistem kamera čine: glavna kamera rezolucije 50MP, zatim ultraširoka (8MP), kao i apsolutni dragulj ovog telefona i cele serije - periskop telefoto kamera od 64MP, sa OmniVision OV64B senzorom.

Ovde ćemo se fokusirati na funkcije koje nudi ovaj senzor: za početak, tu je 3X optički zum koji je pogodan za slikanje udaljenih predmeta, a da se pritom ne izgubi kvalitet fotografije. 

Ako vam to nije dovoljno, tu je i funkcija 6X In-Sensor zuma (ISZ), dizajniranog specijalno za to da se degradacija kvaliteta svede na minimum. Za one ambiciozne, realme je spremio i 120X SuperZoom koji je pravljen za "ultradaleke" fotografije. 

Uostalom, najbolje bi bilo da u galeriji ispod pogledate kakve fotografije pravi realme 12 Pro+. Mala napomena: sve fotografije istog objekta slikane su sa istog mesta, upravo da vam pokažemo kako zum funkcija radi.

Što se tiče "mlađeg brata", odnosno modela realme 12 Pro, on ima sledeći sistem kamera: Telefoto od 32MP, glavnu (50MP) i ultraširoku (8MP). 

Ni on ne pravi loše fotografije, a izdvojili bismo 2X i 4X optički zum, čije primere možete pogledati takođe u galeriji ispod. Ipak, mora se priznati da pomalo zaostaje za "plus" varijantom, što je i logično, i ujedno je upravo to najveća razlika između ova dva modela. Ovde su fotografije bez zuma, zatim 2X i 4X zum.

Selfi kamere takođe su sasvim pristojne (na 12 Pro+ i više od toga), pa će vam biti dovoljne za video-pozive ili objave na društvenim mrežama.

Hardver + softver

Pomenuli smo gore, šta nam teško još jednom - na oba telefona su OLED ekrani sa maksimalnim osvežavanjem od 120Hz, što doprinosi fluidnosti u radu. Ekrani su zakrivljeni, zbog čega imate utisak da je u pitanju telefon iz premijum serije.

Oba telefona rade na realme UI 5.0 platformi baziranoj na Androidu 14. Ona ne donosi mnogo iznenađenja, već je tu ono što smo i navikli od ovog brenda, ruku na srce, malo unapređeno.

Što se tiče hardvera, tu je sledeća velika razlika među ovim verzijama, pored kamera. 

Kada je u pitanju realme 12 Pro, tu je Qualcomm Snapdragon 6 Gen 1 čipset - osmojezgarni procesor gde četiri jezgra rade na 2.2Ghz a četiri na 1.8Ghz. 

Sa druge strane, realme 12 Pro+ 5G pokreće osmojezgarni Qualcomm Snapdragon 7s Gen 2 čipset, koji možda nije najjača verzija sedme Snapdragon generacije, ali je svakako jači nego kod prethodnika, odnosno 11 Pro+ modela. 

B92.net/J.Đ.

Zanimljivosti

Od stvari koje donosi realme UI 5.0 mogli bismo da izdvojimo sledeće: 

Flat Dock funkcija služi da izvlačite iz nekog sadržaja stvari popoust teksta, slika ili linkova. Možete, zatim, da delite fajlove lagano kroz drag-and-drop opciju.

Tu je i laka manipulacija fotografijama - omogućava da odvajate objekte od pozadine na slikama, i može da prepozna do tri "subjekta". 

Ova funkcija posebno vam može biti korisna za deljenje sadržaja na društvenim mrežama ili kroz neke projekte na kojima sarađujete sa drugima.

Zaključak

Dve stvari na koje se realme fokusirao kod ova dva modela su definitivno dizajn i kamere, i rekli bismo da im je pošlo za rukom da naprave seriju koja pre svega predstavlja napredak na većini polja u odnosu na prethodnike.

Upravo su kamere, a naročito telefoto sočivo kod realme 12 Pro+ modela, ono što bismo izdvojili kao veliki plus, i definitivno najveći adut čitave serije u borbi sa konkurencijom. Za telefone tzv. srednjeg premijum segmenta, rekli bismo da nude baš ono što bi i trebalo - čak i više od toga.

Od onoga što bismo mogli da izdvojimo kao "mane", bilo bi punjenje od 67W koje nipošto nije loše, ali jednostavno predstavlja korak nazad u odnosu na 11 Pro seriju koja je podržavala 100W punjenje. Takođe, kamera od 200MP nam malo nedostaje, ali preživećemo kad je periskop sočivo ovako dobro.

Sve u svemu - ako tražite telefone srednje klase sa dobrim dizajnom, pristojnom baterijom i sjajnim kamerama, realme 12 Pro i realme 12 Pro+ bi trebalo da se nađu na vašem spisku za razmatranje. 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: