Windows 11 dobija korisnu komandu iz Linuxa i macOS-a

Sudo komanda bi korisniku mogla da pomogne da izvršava zadatke sa administratorskim privilegijama.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 06.02.2024.

10:38

Windows 11 dobija korisnu komandu iz Linuxa i macOS-a
Foto: Profimedia

Sudo komanda, koja se koristi kao skraćenica od "super user do", je korisna funkcija koja je deo Linux i macOS platformi.

Pomoću sudo, korisnik može da iskoristi više privilegije na svom računaru za izvršavanje komandi, bilo da je u pitanju izmena podešavanja ili instaliranje softvera

Za razliku od Linuxa i macOS-a, Windows ne dolazi sa sudo mogućnostima od samog starta. Međutim, nove glasine sugerišu da Misrosoft sprema sudo za narednu verziju svog operativnog sistema. Za razliku od Linuxa i macOS-a, Windows ne dolazi sa sudo mogućnostima od samog starta. Međutim, nove glasine sugerišu da Misrosoft sprema sudo za narednu verziju svog operativnog sistema.

Prema onima, koji pomno prate razvoj Windowsa, sudo komanda će verovatno biti dodata u potrošačke verzije Windowsa 11 u skorijoj budućnosti. Nagoveštaji ovoga su otkriveni u Windows Server 2025 preview buildovima. Ukoliko debituje na Windowsu 11, korisnici će morati da omoguće Developer Mode kako bi koristili sudo. Pored toga, konfigurisanje će morati da se vrši u novom prozoru.

Vlasnici Windows uređaja već mogu da koriste prednosti sudo komande na svom operativnom sistemu, preko eksternih alternativa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: