Ukoliko vas brine ko čita poruke u Gmailu, isprobajte ovu opciju

Popularni imejl servis pruža i mogućnost slanja "samouništavajućih" poruka koja sprečavaju dalje deljenje.

Tehnopolis

Izvor: B92, Tportal, Verge

Petak, 26.08.2022.

14:39

Ukoliko vas brine ko čita poruke u Gmailu, isprobajte ovu opciju
Foto: Ascannio / Shutterstock.com

Google koristi TLS (standardnu enkripciju) kako bi vaše poruke donekle osigurao dok putuju do primaoca. Usluga ima sigurniju S/MIME enkripciju, ali je ona dostupna samo poslovnim korisnicima i obrazovnim ustanovama.

Na sreću, postoji dodatna opcija pomoću koje ćete poverljive podatke učiniti malo bezbednijim - Gmailov poverljivi mod.

Google je poverljivi mod rada u Gmail dodao 2018. godine. Funkcija je omogućila slanje poruka koje se same brišu i primaoce sprečava da kopiraju njen sadržaj, kao i da ga prosleđuju ili preuzimaju (poruke je i dalje moguće slikati snimanjem ekrana pomoću uređaja ili običnim alatom za screenshotove).

Poverljivi način rada može da se koristi na desktop računaru ili kroz Gmail na mobilnim uređajima. Koji god koristili, način rada ćete morati da uključite svaki put kad šaljete poruke, piše Verge.

Slanje poverljive poruke u pregledaču

Prvo započnite pisanje poruke i nakon toga u donjem delu pronađite ikonicu katanca sa satom. Nakon što kliknete na nju, dobićete prozor u kojem možete podesiti stvari poput trajanja dostupnosti poruke, od jednog dana do pet godina. Takođe možete odrediti da li je za otvaranje poruke potreban unos lozinke.

Ispod vremena trajanja poruke možete ubaciti i kategoriju za unos lozinke. Ako osoba kojoj šaljete poruku ima Gmail, a želite dodatani stepen sigurnosti, birajte SMS lozinku kako biste od njih tražili da upišu šifru koju ćete im na telefon poslati SMS-om. Ako primalac nema Gmail, dobiće lozinku elektronskom poštom.

Slanje poverljive poruke u aplikaciji

Koraci slanja poruke na mobilnom uređaju skoro su potpuno isti kao oni za računare. Jedina razlika je raspored ikonica. Za slanje poverljive poruke prvo napišite poruku i nakon toga pritisnite na tri uspravne toakice u gornjem desnom uglu aplikacije, pa nakon toga izaberite Confidential mode ili poverljivi način.

Dobićete opcije za vreme trajanja poruke i ubacivanje lozinke, a nakon što sve završite u donjem delu ekrana moći ćete da vidite vek trajanja poruke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: