Microsoft baš želi da konačno odbacite Windows 8.1

Microsoft se sprema da pošalje podsetnike Windows 8.1 korisnicima da prestanak podrške za ovu verziju operativnog sistema prestaje 10. januara 2023. godine.

Izvor: B92, Verge
Podeli
Foto: George Dolgikh / Shutterstock.com
Foto: George Dolgikh / Shutterstock.com

Softverski gigant će od sledećeg meseca postojećim Windows 8.1 korisnicima slati obaveštenja, kao prvi podsetnik o prestanku podrške. Obaveštenja će biti slična onim koje je Microsoft koristio i za prestanak podrške za Windows 7.

Kompanija je pre toga ukinuo podršku za Windows 8 tokom 2016. godine, dok će Windows 8.1 ažuriranje podršku dobijati do januara sledeće godine. Nakon toga, više neće biti nuđen Extended Security Update (ESU) program za Windows 8.1, pa ni preduzeća neće moći da plaćaju za dodatne sigurnosne zakrpe.

Windows 8.1 korisnici će sada morati da odluče dali žele da nadograde svoj operativni sistem ili da kupe novi PC. Većina Windows 8.1 mašina ni ne podržava Windows 11, zbog Microsoftovih striktnih CPU zahteva.

To ostavlja Windows 10 kao najverovatniju nadogradnju, a ova verzija operativnog sistema podršku će dobijati do 14. oktobra 2025. godine. Uređaji sa WIndowsom 8.1 naravno neće magično prestati da rade od 10. januara 2023. godine, ali bez softverskih ažuriranja i sigurnosnih ispravki postaće izloženi brojnim pretnjama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.