Kriza ne prestaje – pad prodaje računara u prošloj godini

Isporuke pametnih telefona u prošloj godini bile su znatno smanjene u odnosu na 2021. godinu. Uzroci su razni, a najveći uključuju ograničenja lanca snabdevanja i rastuću inflaciju. Slično je prošlo i tržište računara.

Izvor: Bajtbox
Podeli
Foto: ECLIPSE PRODUCTION / Shutterstock.com
Foto: ECLIPSE PRODUCTION / Shutterstock.com

Canalys, kompanija za istraživanje tržišta, objavila je izveštaj o globalnoj isporuci računara u četvrtom tromesečju prošle godine, ali i u čitavoj godini.

Tako je Canalys otkrio da je prodaja PC uređaja (uključujući desktop računare i laptopove) smanjena za 29% u odnosu na isti period prošle godine. Prodato je 65,4 miliona računara širom sveta tokom ta tri meseca.

Ukupne isporuke računara u 2022. godini iznosile su 285,1 milion, što predstavlja pad od 16% u odnosu na rastuću potražnju u 2021. godini.

Ipak, obim pošiljki je povećan u odnosu na vreme pre pandemije i to za 7% u odnosu na 2019. godinu.

Prema izveštaju, isporuke laptopova su zabeležile veći pad. Tako je tokom četvrtog tromesečja prošle godine prodato 51,4 miliona laptopova, što je pad od 30% u odnosu na isti period prošle godine. Ukupno je prošle godine prodato 223,8 miliona laptopova, što je godišnji pad od 19 procenata.

Desktop računari su doživeli relativno manji pad i to onaj godišnji od 7% u odnosu na prošlu godinu. Kvartalno, zabeležen je pad prodaje od 24% u odnosu na četvrto tromesečje 2021. godine.

Kada govorimo o brendovima, prvo mesto u 2022. godini zauzeo je Lenovo. Drugi je bio HP, treći Dell, koji je zabeležio i najveći pad među prvih pet. Četvrti je Apple, dok listu od Top 5 u 2022. godini zaokružuje kompanija Asus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.