Zašto je važno da vaše dete ide u dobru osnovnu školu? Evo šta kažu istraživanja

Pravo vreme da brinete o obrazovanju svog deteta upravo je upis u prvi razred osnovne škole.

Podeli
Foto: LINK Group
Foto: LINK Group

Postoji velika razlika u uspehu između dece koja su pohađala dobru osnovnu školu i dece koja su išla u lošiju, pokazuju istraživanja. Zapravo, prva četiri razreda su najvažnija, a evo i zašto.

Odnos prema učenju koji vaše dete stekne u osnovnoj školi u velikoj meri će odrediti da li će biti uspešno ili ispod proseka. Ovo je pokazalo i veliko istraživanje Instituta za edukaciju iz Velike Britanije koje je pratilo više od 3.000 dece od trenutka kada su započeli obrazovanje do petog razreda osnovne škole.

Rezultati su nedvosmisleno pokazali da dobro obrazovanje u periodu od 6. do 11. godine ima veći uticaj na kasniji akademski napredak nego genetsko nasleđe ili pol. U osnovnoj školi kvalitet nastave direktno utiče na socijalno ponašanje i intelektualni razvoj dece, tvrde istraživači.

Deca koja pohađaju bolju osnovnu školu pokazuju bolje rezultate i napredak u drugoj ključnoj fazi (posle 11. godine) od dece sa sličnim karakteristikama koja su pohađala manje efikasnu školu, rekli su istraživači.

Već od prvih razreda planirajte najbolje obrazovanje za svoje dete.

Kako biste dete pripremili za uspešnu budućnost, razmišljanje o izboru prave osnovne škole nameće se kao jedan od preduslova detetovog budućeg uspeha. Izbor dobre osnovne škole je važan zato što će učitelji i nastavnici nadograđivati ono što ste vi kao roditelji izgradili u najranijem detinjstvu, a posebno zato što zajedno treba da nastavite da ulažete u razvoj detetove ličnosti i talenata i pripremite ga za uspešnu budućnost.

Evo zašto je efikasno obrazovanje važno za vaše dete:

– u nižim razredima osnovne škole postavljaju se temelji, stvara navika i razvijaju ljubav i pozitivan odnos prema školi, učenju i profesionalnom razvoju uopšte; tada se razvija sklonost ka celoživotnom usavršavanju, dok se greške i propusti nastali u osnovnoj školi kasnije mnogo teže ispravljaju;

– godišnji napredak u učenju koji se ostvari u ovom periodu daleko je veći od napretka u svim kasnijim godinama;

– činjenica da li je dete naučilo da čita tečno i sa razumevanjem do trećeg razreda predstavlja jasnu predikciju njegovog školskog i profesionalnog uspeha u budućnosti;

– deca u manje uspešnim školama su do trećeg razreda u tolikom zaostatku za svojim vršnjacima iz boljih škola da ih nikada ne sustignu;

– pohađanje dobre osnovne škole ima većeg uticaja na detetov uspeh u budućnosti od njegovog porekla ili pola.

Kako da izaberete sigurnu i efikasnu osnovnu školu?

Najbolja osnovna škola je ona u kojoj će posvećeni učitelji i nastavnici vašem detetu pomoći da postavi zdrave osnove i navike u učenju, dakle škola koja će mu omogućiti da razvije svoj pun potencijal. Zato treba da uzmete u obzir i upisivanje deteta u privatnu osnovnu školu.

Iako će mnogi roditelji lakše izdvojiti novac za privatnu srednju školu ili fakultet, smatrajući da je osnovna škola manje važna jer su deca tada mala, to je najveća greška koju mogu da naprave. Pravo vreme da brinete o obrazovanju svog deteta upravo je upis u prvi razred osnovne škole. Novac koji investirate u osnovnoškolsko obrazovanje vašeg deteta vratiće se višestruko, kroz njegovu uspešnu budućnost.

Foto: LINK Group
Foto: LINK Group

Posle saznanja o tome koliko je zapravo osnovno školovanje važno i koje su posledice ukoliko ono ne bude dovoljno efikasno, postavlja se pitanje da li je kod nas uopšte moguće pronaći dobru osnovnu školu i da li postoji ustanova koja će vašem detetu pružiti najkvalitetnije moguće obrazovanje i omogućiti da dosegne svoj maksimum.

Odgovor je – da, postoji! Ovakva škola se nalazi na Novom Beogradu i oličenje je najbolje investicije u budućnost deteta. To je škola zadovoljnih učenika i roditelja, predusretljivih i kompetentnih nastavnika. U njoj se primenjuje vrhunska metodologija rada sa decom. U pitanju je Savremena osnovna škola.

Kako izgleda škola koja donosi veće šanse za uspeh vašeg deteta?

Savremena osnovna škola je nastala na temeljima Savremene gimnazije i International Schoola, sa akreditacijom Ministarstva prosvete Republike Srbije i Univerziteta u Kembridžu. Ona je deo najmodernijeg obrazovnog sistema u regionu.

Spoj nacionalnog obrazovanja i prestižnog Kembridž školovanja učenicima ove škole omogućava da kroz dva akreditovana programa – Nacionalni ili Kombinovani, prate nastavu na srpskom i engleskom jeziku i rade sa posvećenim učiteljima i nastavnicima i tako steknu kvalitetnu bazu znanja i veštine za 21. vek.

Časovi su kreativni, multidisciplinarni i podržani edukativnom tehnologijom kako bi deca učila kroz zabavu, od početka naučila da povezuju znanja iz različitih oblasti i razvila pozitivan odnos prema nastavi. Roditelji aktivno učestvuju u obrazovanju i vaspitanju svog deteta i redovno iznose predloge za unapređenje njihovog školovanja. Putem portala za roditelje, elektronskog dnevnika, Vajbera / SMS servisa za obaveštavanje roditelja i izveštaja o uspehu mogu redovno pratiti napredak svog deteta.

Zato se s pravom ova škola smatra školom za budućnost, future-ready school. U njoj su roditelji uvek sigurni da škola na najbolji način nadograđuje osnove koje su oni postavili.

Između ostalog, Savremena u svojoj nastavnoj praksi aktivno i efikasno upotrebljava edukativne robote, koji učenicima svih uzrasta pomažu da prodube svoje znanje iz robotike i programiranja, ali i da razvijaju problem solving, kreativnost, timski rad i proaktivan duh.

Osim toga što usvajaju nova znanja, učenici imaju priliku i da otkrivaju i razvijaju svoje talente. Oni se druže i šire vidike kroz različite sekcije i radionice u školi, sportske i rekreativne aktivnosti, kao i posete različitim kulturnim događajima.

U svakom pogledu Savremena predstavlja okruženje za razvoj punog potencijala učenika. Bez sumnje je najbolja osnovna škola u regionu, koja trasira put ka uspehu u 21. veku!

Trasirajte uspeh svog deteta ka budućnosti! To ćete učiniti tako što ćete na vreme početi da mislite o budućnosti svog deteta!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.