Od svih društvenih mreža, Instagram najviše izaziva depresiju

Društvene mreže postale su neizostavan deo naših života. Međutim, psiholozi upozoravaju da je preterano korištenje društvenih mreža recept za nezadovoljstvo i depresiju.

Tehnopolis

Izvor: Dnevnik.hr

Nedelja, 21.05.2017.

08:30

Od svih društvenih mreža, Instagram najviše izaziva depresiju
Foto: YouTube Screenshot

Poslednje u nizu istraživanja utvrdilo je i koja je društvena mreža najopasnija po mentalno zdravlje, barem kod mladih ljudi.

Studija koju je sprovelo Kraljevsko društvo za javno zdravlje Velike Britanije pokazalo je kako je od svih društvenih mreža za mentalno zdravlje najpogubniji - Instagram.

Ova aplikacija koja je u vlasništvu Facebooka trenutno ima više od 700 miliona korisnika širom sveta i za većinu je glavna platforma za objavu fotografija.

Britansko istraživanje, međutim, pokazalo je da je kod mladih u periodu od 14-24 godine Instagram najčešće povezivan s niskim samopouzdanjem, lošom slikom o sebi i nedostatkom sna.

Odmah iza njega sledi Snapchat kod kojeg je najveći problem što se korisnici osećaju zlostavljanim ili zanemarenim od vršnjaka. Poređenja radi, YouTube se smatra platformom koja najviše promoviše pozitivne osobine kao što su izražavanje kreativnosti i pružanje emocionalne podrške mladim ljudima, ali je istovremeno odgovoran za najveći gubitak sna.

Najpopularnije mreže, Facebook i Twitter, ostvarili su podjednake rezultate. Dobili su plus za pozitivno izražavanje kreativnosti i izgradnju mreže prijatelja, ali i minus zbog velikog broja slučajeva vršnjačkog zlostavljanja i depresije.

Briga za mentalno zdravlje

Iako su društvene mreže u posljednje vrijeme učinile velike korake kako bi smanjile negativne posljedice koje mogu izazvati kod svojih mladih korisnika, u britanskom RSPH smatraju kako bi se moglo učiniti još više.

Predlažu uvođenje iskočnih prozora koji bi upozorili mlade kad pretjeraju s korištenjem društvene mreže, odnosno da svaka retuširana ili digitalno obrađena slika bude posebno označena kao takva.

"Društvene mreže su postale prostor u kojem stvaramo i gradimo veze, oblikujemo naš identitet, izražavamo se i učimo o svijetu oko nas. Intrinzično su povezane s mentalnim zdravljem", istaknula je prilikom predstavljanja istraživanja Shirley Cramer iz RSPH.

Dakle, društvene mreže su dobre, ali samo ako se koriste umjereno i uz napomenu da nije sve objavljeno na njima i stvarno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: