Obožavatelj igre War Thunder pustio poverljiva dokumenta da bi dokazao da je loš dizajn tenka

Igrač je objavio tajne vojne informacije o britanskom tenku Challenger 2 kako bi dokazao da je modelovanje u igri War Thunder pogrešno.

Izvor: PCgamer
Podeli
Foto: Andrew Harker / Shutterstock.com
Foto: Andrew Harker / Shutterstock.com

U igri postoji posvećenost realnom prikazu tenkova i bojnog polja u režimu "Simulator Battle" koji funkcioniše na realističnoj fizici vozila i oružja, a igrači učestvuju u živahnim, detaljnim raspravama o hardveru na forumima igre War Thunder. Primena Challenger 2 tenka iz 2019. godine u igri, na primer, pokrenula je nit na forumu dugu 319 stranica, koja i dalje raste.

Stvari su izmakle kontroli kada je jedan igrač pokazao malo previše posvećenosti realizmu.

Igrač, koji tvrdi da je u stvarnosti zapovednik tenka Challenger 2 i bivši pripadnik Oklopne jedinice za ispitivanje i razvoj britanske vojske, požalio se da je model War Thunder-a u igri znatno prevaziđen na načine koji ga čine mnogo ranjivijim od neprijateljske vatre nego što je to u stvarnosti - a zatim da bi dokazao svoju poentu, na forum je postavio poverljive fotografije iz publikacije Challenger 2 Armi Equipment Support Publication, koja je u osnovi uputstvo za upotrebu tenka.

Razvojni tim koji je napravio igru, reagovao je, razumljivo, krajnje oprezno, rekavši da će biti potreban "dokaz o deklasifikaciji ovog dokumenta, kao i odakle je izvor", pre nego što se preduzmu bilo kakve radnje zasnovane na njemu. Ubrzo nakon toga, viši tehnički moderator rekao je da je kompanija bila u kontaktu sa britanskim Ministarstvom odbrane, koje ih je pismenim putem obavestilo da je priručnik u stvari poverljiv.

"Nastavljajući dalje širenje dokumenta, kršite Zakon o službenim tajnama, kako je navedeno u upozorenju na koricama dokumenta, krivično delo za koje se može krivično delo izreći do 14 godina zatvora", napisao je moderator u odgovoru.

"Međutim, to vam je već poznato, jer ste kao službeno lice potpisali izjavu da razumete taj čin i na koje radnje vas to primorava da preduzmete. Svaki put kada ovo objavite postavljate nas (međunarodne predstavnike Gaijin-a - kompanije koja je napravila igru War Thunder), posebno sve građane Velike Britanije, u nemirne vode, jer upozorenje ističe da je neovlašćeno čuvanje zaštićenog dokumenta prekršaj," navodi se dalje u saopštenju koje je kompanija dobila od britanskog ministarstva odbrane.

Još uvek nije poznato da li je dotični igrač zapravo komandant tenka ili je uopšte pripadnik britanske vojske. Takođe je moguće da ovo nije izdajništvo u potrazi za boljim iskustvom u video igrama, već samo greška u deklasifikaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.